Ta zupa to sama witamina!
Polacy kochają zupy. Potrafią je zrobić niemal ze wszystkiego. Ta królowa wiosennych obiadów Polaków sprzed lat, poza specyficznym, kwaskowatym smakiem, ma również wiele prozdrowotnych właściwości. Szczaw to źródło żelaza i witaminy C, witamin z grupy B, witaminy A, zawiera również fosfor, cynk, potas i magnez. Zielone listki kryją też w sobie flawonoidy i garbniki. Dlatego roślina ma działanie antyoksydacyjne, chroni przed negatywnym wpływem wolnych rodników, wspiera odporność i zapobiega rozwojowi anemii. Z jego walorów już wieki temu korzystali Francuzi, Grecy, Bułgarzy czy Niemcy. W średniowieczu uważano go za lekarstwo na trawiące Europejczyków zarazy.
Sezon na szczaw już trwa
Szczaw kształtem przypomina włócznie. Rośnie w charakterystycznych kępkach na łąkach, pastwiskach i nieużytkach. Można je więc bez problemy zbierać „na dziko” W przyrodzie występuje aż 200 gatunków szczawiu. Niektóre z nich są również uprawiane. W związku z nieco szybszym przybyciem w tym roku wiosny, szczaw można zbierać już teraz. Można też go też kupić na lokalnym bazarku.
Szybki i prosty przepis na szczawiową
Szczaw to nie tyko podstawowy składnik kwaśnej zupy. To również doskonały dodatek do sałatek i innych dań. Najbardziej kojarzony jest jednak właśnie z zupą szczawiową. Przepis na nią jest banalnie prosty. Wystarczy przygotować bulion, dodać do niego marchew, pietruszkę czy seler i drobno posiekany szczaw. Gdy wszystko zmięknie, zupę należy zabielić śmietanką. Obowiązkowym składnikiem szczawiowej jest jajko. Poza walorami smakowymi ma również neutralizować szkodliwe działanie kwasu szczawiowego. Jest on szczególnie szkodliwy dla osób zmagających się z chorobami reumatoidalnymi czy schorzeniami nerek.
GALERIA: Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na Facebooku lub na skrzynkę: [email protected].