Przewodnik Michelin działa od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszy „wyznacznik” kulinarny na świecie. Stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Gwiazdki nadawane restauracjom uznawane są za równie prestiżowe jak Oskary w przemyśle filmowym. Restauracje z tym unikatowym odznaczeniem przyciągają mieszkańców i turystów, a turystyka kulinarna jest nie tylko atrakcyjna dla podróżujących, ale także przyczynia się do rozwoju lokalnej gospodarki.
W marcu ubiegłego roku Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisały porozumienie w sprawie umieszczenia polskich miast w znanym na całym świecie Przewodniku Michelin. Teraz, po Warszawie, Krakowie i Poznaniu, przyszedł czas na Pomorze i Trójmiasto. Jak wiemy, inspektorzy pojawili się w restauracjach w Gdańsku i Gdyni. Nie wiemy jednak, które konkretnie były testowane.
Bardzo się cieszę, że nasze gdańskie restauracje odwiedzili inspektorzy przewodnika Michelin. Oceniają bowiem to, na czym nam, klientom zależy, m.in. jakość i smak dań, sposób podania i stosunek jakości do ceny. Życzę gdańskim restauratorom, wszystkim szefowym i szefom kuchni, a także kelnerkom i kelnerom, żeby gwiazdy się do Was uśmiechnęły. Wierzę w Was! Wszystkim nam życzę udanych podróży kulinarnych i wielu spotkań z najbliższymi przy stole, bo wspólne biesiadowanie daje wielką radość
- mówi Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Gdańska.
Cieszymy się, że raport powstanie. Branża gastronomiczna to przyszłość polskiej gospodarki i siła napędowa regionu. Dlatego zawsze promowaliśmy projekty kulinarne w naszym mieście. Czekamy na werdykt inspektorów Michelina, pamiętając, że każde rozstrzygnięcie jest możliwe
– dodaje Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki. Jak podkreślają władze obu miast, dostrzeżenie wyjątkowości kulinarnej północnej części kraju, to efekt współpracy Polskiej Organizacji Turystycznej oraz województwa pomorskiego, Gdańska, Gdyni i Sopotu. Jest to istotny krok w promocji miast i podniesieniu ich atrakcyjności dla turystów z całego świata.
Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze wraz z Gdańskiem to kolejny, czwarty już, polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym dołączył do elitarnego grona najlepszych światowych destynacji kulinarnych. Polska słynie ze swojej gościnności, a kulinaria stanowią bardzo ważny element naszej kultury narodowej. Tym bardziej cieszy mnie, że wysoki poziom oferty polskich smaków został doceniony i uzyskał rekomendację tej prestiżowej kapituły. Pomorze wraz z Gdańskiem to jeden z najpiękniejszych polskich regionów o wielkim potencjale przyrodniczym i ciekawej ofercie turystycznej. Dlatego dla mnie, jako Prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej, jest szczególnie ważne, że Pomorze otrzymało tak wielkie wyróżnienie. Oznacza to bowiem, że Polska wpisuje się doskonale w najnowsze światowe trendy kulinarne i potwierdza, że nasz kraj jest wspaniałym kierunkiem podróży
- mówi Rafał Szmytke, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.
To przede wszystkim ważny dzień dla środowiska gastronomicznego oraz miłośników dobrej kuchni z Gdyni i Pomorza. Sukcesem jest sama możliwość pojawienia się inspektorów Michelina. Mobilizuje to szefów kuchni i restauratorów do wysiłku, aby pokazać się z jak najlepszej strony, a co za tym idzie dołączyć do 18-tysięcznej rodziny restauracji na całym świecie. Obecność „Przewodnika Michelina” to magnes przyciągający turystów i to nie tylko tych zainteresowanych gastronomią. Promuje także daną destynację
– mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce, wyłączny partner „Przewodnika Michelina” w Polsce.
Wyniki testów i informację, które z pomorskich restauracji otrzymają gwiazdkę Michelin poznamy 20 czerwca 2024 roku.
GALERIA: Najpiękniejsze jeziora w Pomorskiem. Te miejsca warto odwiedzić
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na Facebooku lub na skrzynkę: [email protected].