Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?

Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?

Autor: Pixabay.com
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?

Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?

SZASZŁYKI GRZYBOWO-KURCZAKOWE Z RYŻEM


SKŁADNIKI:

  • ryż biały - 100 g
  • pierś z kurczaka - 1 szt.
  • pieczarka - 140 g
  • cebula - 1 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • przyprawa do kurczaka - 3 łyżeczki

SOS:

  • musztarda dijon - 1 łyżka
  • miód - 0,5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz czarny - 2 szczypty

Przygotowanie:

  1. Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę ok. 2x2 cm. Grzyby (jeśli są większe) kroimy na pół, cebulę kroimy na pół i rozdzielamy warstwy. Odkładamy przygotowane składniki na bok.
  2. Kurczaka obtaczamy w przyprawie do kurczaka, soli i pieprzu.
  3. Na patyczki na przemian nabijamy kawałki kurczaka, grzyby, cebulę i paprykę.
  4. Skrapiamy szaszłyki oliwą.
  5. Grillujemy szaszłyki na grillu lub patelni grillowej ok. 10-15 minut, często obracając, aż kurczak będzie dobrze przypieczony a grzyby będą miękkie.
  6. Mieszamy musztardę z miodem, oliwą, solą i pieprzem.
  7. Podajemy szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem i sosem musztardowym.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?

Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?

LAHMACUN, CZYLI PIZZA W STYLU TURECKIM


Składniki:

CIASTO:

  • mąka pszenna typ 550 - 450 g
  • woda - 300 ml
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sól - 0,5 łyżeczki

FARSZ:

  • mięso mielone wołowe - 400 g
  • cebula - 1 szt.
  • ząbek czosnku - 3 szt.
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • pomidory krojone z puszki - 6 łyżek
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • kumin - 1 łyżka
  • papryka mielona słodka - 1 łyżka
  • papryka mielona ostra - 0,5 łyżki
  • ocet winny, czerwony - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

MARYNOWANA CEBULKA:

  • cebula dymka - 6 szt.
  • natka pietruszki - 2 pęczki
  • ocet winny, czerwony - 2 łyżki
  • sól - 0,5 łyżeczki

DODATKOWO:

  • pomidorki koktajlowe - 12 szt.
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. 4 łyżki odsączonych pomidorów, koncentrat pomidorowy i czosnek dodajemy do misy rozdrabniacza. Cebulę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy je do pozostałych warzyw. Całość doprawiamy kuminem, oboma rodzajami papryki i octem i rozdrabniamy, aż powstanie dość gładki sos.
  2. Mięso mielone delikatnie rozcieramy i smarujemy sosem pomidorowym. Następnie składniki bardzo dokładnie siekamy i ucieramy, aby przypominały pasztet. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Do tak przygotowanego farszu dodajemy pozostałe 2 łyżki pomidorów. Ponownie siekamy i ucieramy.
  3. Mąkę mieszamy z solą i ciepłą wodą. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto na blacie podsypanym mąką przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i dość twarde. WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do ciasta można dodać odrobinę więcej mąki lub wody.
  4. Ciasto dzielimy na 6 równych części i wałkujemy na grubość ok. 1 mm w kształt przypominający łódkę. Każdy placek przekładamy na papier do pieczenia, aby łatwiej go przenieść, i nakładamy na spody cienką warstwę farszu, zostawiając ok. 1 cm brzegu z każdej strony.
  5. Farsz dociskamy do ciasta dłońmi. Tak przygotowany lahmacun przenosimy na rozgrzany kamień do pizzy, delikatnie zsuwając go z papieru do pieczenia. Pizzę grillujemy pod przykryciem przez ok. 8-10 minut, aż brzegi się zarumienią a mięso ugotuje. UWAGA! Szczypior z cebuli dymki zostawiamy do wykorzystania w innej potrawie.
  6. Cebule dymki kroimy na skos w dość cienkie plastry i doprawiamy solą. Następnie siekamy natkę pietruszki i dodajemy ją do cebulki. Całość skrapiamy octem winnym i dokładnie mieszamy. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki.
  7. Gotowy lahmacun zdejmujemy z kamienia do pizzy, skrapiamy odrobiną oliwy, ozdabiamy częścią marynowanej cebulki i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
  8. Wszystkie czynności powtarzamy dla pozostałych 5 placków.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?

Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?

GRILLOWANY KURCZAK Z MASŁEM LIMONKOWO-ZIOŁOWYM

SKŁADNIKI:

  • kurczak - 1 szt.
  • masło - 150 g
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • tymianek świeży - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 3 szt.
  • sól - 1 szczypta
  • limonka - 2 szt.
  • cytryna - 1 szt.
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżeczka
  • papryka mielona słodka - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Czosnek, pietruszkę i tymianek bardzo drobno siekamy. Limonki i cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce razem z masłem, doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.
  2. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem i słodką papryką.
  3. Kurczaka rozcinamy wzdłuż kręgosłupa i rozkładamy go na desce na płasko, piersią do góry. Mięso dokładnie osuszamy i nacieramy solą. Skórę lekko luzujemy i wkładamy miękkie masło limonkowo-ziołowe w przestrzenie między mięsem a skórą. Całego kurczaka smarujemy oliwą z miodem i marynujemy w lodówce przez minimum 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc. WSKAZÓWKA! Kurczaka wyjmujemy z lodówki na tyle wcześniej, aby w momencie grillowania miał temperaturę pokojową.
  4. Kurczaka grillujemy na rozgrzanym palenisku, w strefie pośredniego grillowania, z zamkniętą pokrywą grilla. Obracamy go co ok. 15 minut i grillujemy zależnie od wielkości ok. 30-60 minut. WSKAZÓWKA! Najlepiej przed podaniem sprawdzić temperaturę wewnątrz kurczaka – powinna wynosić minimum 75°C.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?

Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?

GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI:

  • bagietka - 1 szt.
  • cukinia - 1 szt.
  • ząbek czosnku - 0,25 szt.
  • papryka czerwona - 2 szt.
  • ogórek - 1 szt.
  • ser kozi - 130 g
  • ząbek czosnku - 0,5 szt.
  • szynka gotowana - 30 g
  • pieprz biały - 1 szczypta
  • pieprz biały - 1 szczypta
  • rukola - 7 g
  • rukola - 20 g
  • sałata dębowa - 100 g
  • olej rzepakowy - 20 ml
  • nasiona słonecznika - 3 g
  • natka pietruszki - 5 g
  • natka pietruszki - 2 g
  • olej rzepakowy - 10 ml
  • oliwa z oliwek - 20 ml
  • oliwa z oliwek - 50 ml
  • sól - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta

Przygotowanie:

  1. Do miski przekładamy serek kozi, doprawiamy solą, białym mielonym pieprzem i posiekanym czosnkiem, mieszamy.
  2. Natkę pietruszki myjemy i siekamy. W blenderze miksujemy wszystkie składniki.
  3. Paprykę myjemy i osuszamy, polewamy oliwą z oliwek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut. Upieczoną paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i zdejmujemy z niej skórę, następnie kroimy na małą kosteczkę.
  4. Do bazy twarogowej dodajemy pokrojoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki i odrobinę rukoli. Mieszamy.
  5. Smażymy cukinię (cukinię myjemy i  kroimy w plastry pod niewielkim skosem, doprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu, polewamy niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów, następnie grillujemy z obu stron na złoty kolor na patelni grillowej). Pastę i wystudzone cukinie wstawiamy do lodówki.
  6. Bagietkę kroimy na pół, wkładamy ją na chwilę (na 3-4 min.) do nagrzanego do 230° C piekarnika (wcześniej skrapiamy ją olejem rzepakowym). Dobrze umyty ogórek tniemy wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw w długie, cienkie plastry. Bagietkę smarujemy pesto, na obu połowach układamy grillowane kawałki cukinii, nakładamy twarożek z papryką, plastry ogórka, szynkę i ponownie niewielką ilość sera z papryką oraz małe kawałki lollo-rosso (zieloną część).
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?

Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?

MŁODE ZIEMNIAKI Z TWAROGIEM I MAKRELĄ

SKŁADNIKI:


TWARÓG:

  • pieprz biały - 1 szczypta
  • pieprz czarny - 1 szczypta
  • ząbek czosnku - 1 szt.
  • jogurt naturalny - 150 g
  • olej po suszonych pomidorach - 1 łyżeczka
  • skórka cytryny tarta - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 25 ml
  • sól - 1 szczypta
  • bazylia świeża - 5 g
  • ser twaróg tłusty - 200 g

DODATKOWO:

  • cebula dymka - 1 szt.
  • szczypior cebuli - 24 g
  • makrela wędzona - 50 g

ZIEMNIAKI:

  • pieprz czarny - 1 szczypta
  • ząbek czosnku - 1 szt.
  • majeranek suszony - 0,5 łyżeczki
  • masło - 2 łyżki
  • młode ziemniaki - 400 g
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 1 cm. Podwójny płat folii aluminiowej rozkładamy na blacie i skrapiamy oliwą. Na połowie folii układamy plastry ziemniaków, a na ziemniakach czosnek pokrojony w plasterki oraz cienkie kawałki masła. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaki przykrywamy folią i zawijamy z każdej strony. Grillujemy ok. 10 minut. Cebulę przekrawamy na pół i układamy na grillu.
  2. Jogurt przelewamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Do jogurtu kruszymy twaróg . Dodajemy drobno posiekany czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz olej po suszonych pomidorach. Mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.
  3. Makrelę przecinamy wzdłuż na pół i pozbawiamy skóry. Na gotowe ziemniaki wykładamy twaróg, kawałki makreli, posiekany szczypior i grillowaną dymkę.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Powrót
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email