Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?
Majówka to najlepszy czas na wyciągnięcie grilla i upichcenie pierwszych potraw. Obiad lub kolacja na świeżym powietrzy. Może być coś lepszego? Te potrawy na grill przygotujecie w moment!
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?
foto: pixabay
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?
SZASZŁYKI GRZYBOWO-KURCZAKOWE Z RYŻEM
SKŁADNIKI:
- ryż biały - 100 g
- pierś z kurczaka - 1 szt.
- pieczarka - 140 g
- cebula - 1 szt.
- papryka czerwona - 1 szt.
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- przyprawa do kurczaka - 3 łyżeczki
SOS:
- musztarda dijon - 1 łyżka
- miód - 0,5 łyżeczki
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- sól - 1 szczypta
- pieprz czarny - 2 szczypty
Przygotowanie:
- Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę ok. 2x2 cm. Grzyby (jeśli są większe) kroimy na pół, cebulę kroimy na pół i rozdzielamy warstwy. Odkładamy przygotowane składniki na bok.
- Kurczaka obtaczamy w przyprawie do kurczaka, soli i pieprzu.
- Na patyczki na przemian nabijamy kawałki kurczaka, grzyby, cebulę i paprykę.
- Skrapiamy szaszłyki oliwą.
- Grillujemy szaszłyki na grillu lub patelni grillowej ok. 10-15 minut, często obracając, aż kurczak będzie dobrze przypieczony a grzyby będą miękkie.
- Mieszamy musztardę z miodem, oliwą, solą i pieprzem.
- Podajemy szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem i sosem musztardowym.
foto: pixabay
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?
LAHMACUN, CZYLI PIZZA W STYLU TURECKIM
Składniki:
CIASTO:
- mąka pszenna typ 550 - 450 g
- woda - 300 ml
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- sól - 0,5 łyżeczki
FARSZ:
- mięso mielone wołowe - 400 g
- cebula - 1 szt.
- ząbek czosnku - 3 szt.
- natka pietruszki - 1 pęczek
- pomidory krojone z puszki - 6 łyżek
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- kumin - 1 łyżka
- papryka mielona słodka - 1 łyżka
- papryka mielona ostra - 0,5 łyżki
- ocet winny, czerwony - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
MARYNOWANA CEBULKA:
- cebula dymka - 6 szt.
- natka pietruszki - 2 pęczki
- ocet winny, czerwony - 2 łyżki
- sól - 0,5 łyżeczki
DODATKOWO:
- pomidorki koktajlowe - 12 szt.
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
Przygotowanie:
- 4 łyżki odsączonych pomidorów, koncentrat pomidorowy i czosnek dodajemy do misy rozdrabniacza. Cebulę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy je do pozostałych warzyw. Całość doprawiamy kuminem, oboma rodzajami papryki i octem i rozdrabniamy, aż powstanie dość gładki sos.
- Mięso mielone delikatnie rozcieramy i smarujemy sosem pomidorowym. Następnie składniki bardzo dokładnie siekamy i ucieramy, aby przypominały pasztet. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Do tak przygotowanego farszu dodajemy pozostałe 2 łyżki pomidorów. Ponownie siekamy i ucieramy.
- Mąkę mieszamy z solą i ciepłą wodą. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto na blacie podsypanym mąką przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i dość twarde. WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do ciasta można dodać odrobinę więcej mąki lub wody.
- Ciasto dzielimy na 6 równych części i wałkujemy na grubość ok. 1 mm w kształt przypominający łódkę. Każdy placek przekładamy na papier do pieczenia, aby łatwiej go przenieść, i nakładamy na spody cienką warstwę farszu, zostawiając ok. 1 cm brzegu z każdej strony.
- Farsz dociskamy do ciasta dłońmi. Tak przygotowany lahmacun przenosimy na rozgrzany kamień do pizzy, delikatnie zsuwając go z papieru do pieczenia. Pizzę grillujemy pod przykryciem przez ok. 8-10 minut, aż brzegi się zarumienią a mięso ugotuje. UWAGA! Szczypior z cebuli dymki zostawiamy do wykorzystania w innej potrawie.
- Cebule dymki kroimy na skos w dość cienkie plastry i doprawiamy solą. Następnie siekamy natkę pietruszki i dodajemy ją do cebulki. Całość skrapiamy octem winnym i dokładnie mieszamy. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki.
- Gotowy lahmacun zdejmujemy z kamienia do pizzy, skrapiamy odrobiną oliwy, ozdabiamy częścią marynowanej cebulki i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
- Wszystkie czynności powtarzamy dla pozostałych 5 placków.
foto: pixabay
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?
GRILLOWANY KURCZAK Z MASŁEM LIMONKOWO-ZIOŁOWYM
SKŁADNIKI:
- kurczak - 1 szt.
- masło - 150 g
- natka pietruszki - 2 łyżki
- tymianek świeży - 2 łyżki
- ząbek czosnku - 3 szt.
- sól - 1 szczypta
- limonka - 2 szt.
- cytryna - 1 szt.
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- miód - 1 łyżeczka
- papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Czosnek, pietruszkę i tymianek bardzo drobno siekamy. Limonki i cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce razem z masłem, doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.
- Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem i słodką papryką.
- Kurczaka rozcinamy wzdłuż kręgosłupa i rozkładamy go na desce na płasko, piersią do góry. Mięso dokładnie osuszamy i nacieramy solą. Skórę lekko luzujemy i wkładamy miękkie masło limonkowo-ziołowe w przestrzenie między mięsem a skórą. Całego kurczaka smarujemy oliwą z miodem i marynujemy w lodówce przez minimum 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc. WSKAZÓWKA! Kurczaka wyjmujemy z lodówki na tyle wcześniej, aby w momencie grillowania miał temperaturę pokojową.
- Kurczaka grillujemy na rozgrzanym palenisku, w strefie pośredniego grillowania, z zamkniętą pokrywą grilla. Obracamy go co ok. 15 minut i grillujemy zależnie od wielkości ok. 30-60 minut. WSKAZÓWKA! Najlepiej przed podaniem sprawdzić temperaturę wewnątrz kurczaka – powinna wynosić minimum 75°C.
foto: pixabay
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?
GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ
SKŁADNIKI:
- bagietka - 1 szt.
- cukinia - 1 szt.
- ząbek czosnku - 0,25 szt.
- papryka czerwona - 2 szt.
- ogórek - 1 szt.
- ser kozi - 130 g
- ząbek czosnku - 0,5 szt.
- szynka gotowana - 30 g
- pieprz biały - 1 szczypta
- pieprz biały - 1 szczypta
- rukola - 7 g
- rukola - 20 g
- sałata dębowa - 100 g
- olej rzepakowy - 20 ml
- nasiona słonecznika - 3 g
- natka pietruszki - 5 g
- natka pietruszki - 2 g
- olej rzepakowy - 10 ml
- oliwa z oliwek - 20 ml
- oliwa z oliwek - 50 ml
- sól - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
Przygotowanie:
- Do miski przekładamy serek kozi, doprawiamy solą, białym mielonym pieprzem i posiekanym czosnkiem, mieszamy.
- Natkę pietruszki myjemy i siekamy. W blenderze miksujemy wszystkie składniki.
- Paprykę myjemy i osuszamy, polewamy oliwą z oliwek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut. Upieczoną paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i zdejmujemy z niej skórę, następnie kroimy na małą kosteczkę.
- Do bazy twarogowej dodajemy pokrojoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki i odrobinę rukoli. Mieszamy.
- Smażymy cukinię (cukinię myjemy i kroimy w plastry pod niewielkim skosem, doprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu, polewamy niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów, następnie grillujemy z obu stron na złoty kolor na patelni grillowej). Pastę i wystudzone cukinie wstawiamy do lodówki.
- Bagietkę kroimy na pół, wkładamy ją na chwilę (na 3-4 min.) do nagrzanego do 230° C piekarnika (wcześniej skrapiamy ją olejem rzepakowym). Dobrze umyty ogórek tniemy wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw w długie, cienkie plastry. Bagietkę smarujemy pesto, na obu połowach układamy grillowane kawałki cukinii, nakładamy twarożek z papryką, plastry ogórka, szynkę i ponownie niewielką ilość sera z papryką oraz małe kawałki lollo-rosso (zieloną część).
foto: pixabay
Majówka 2024. Co wrzucić na grilla?
MŁODE ZIEMNIAKI Z TWAROGIEM I MAKRELĄ
SKŁADNIKI:
TWARÓG:
- pieprz biały - 1 szczypta
- pieprz czarny - 1 szczypta
- ząbek czosnku - 1 szt.
- jogurt naturalny - 150 g
- olej po suszonych pomidorach - 1 łyżeczka
- skórka cytryny tarta - 1 łyżka
- sok z cytryny - 25 ml
- sól - 1 szczypta
- bazylia świeża - 5 g
- ser twaróg tłusty - 200 g
DODATKOWO:
- cebula dymka - 1 szt.
- szczypior cebuli - 24 g
- makrela wędzona - 50 g
ZIEMNIAKI:
- pieprz czarny - 1 szczypta
- ząbek czosnku - 1 szt.
- majeranek suszony - 0,5 łyżeczki
- masło - 2 łyżki
- młode ziemniaki - 400 g
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- sól - 1 szczypta
Przygotowanie:
- Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 1 cm. Podwójny płat folii aluminiowej rozkładamy na blacie i skrapiamy oliwą. Na połowie folii układamy plastry ziemniaków, a na ziemniakach czosnek pokrojony w plasterki oraz cienkie kawałki masła. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaki przykrywamy folią i zawijamy z każdej strony. Grillujemy ok. 10 minut. Cebulę przekrawamy na pół i układamy na grillu.
- Jogurt przelewamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Do jogurtu kruszymy twaróg . Dodajemy drobno posiekany czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz olej po suszonych pomidorach. Mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.
- Makrelę przecinamy wzdłuż na pół i pozbawiamy skóry. Na gotowe ziemniaki wykładamy twaróg, kawałki makreli, posiekany szczypior i grillowaną dymkę.
foto: pixabay
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...