Kaszuby to region w północnej Polsce, znany nie tylko z pięknych krajobrazów, ale również z bogatej tradycji kulinarnej. Tradycyjna kuchnia kaszubska jest bogata w smaki i aromaty, a jej potrawy często przyrządzane są według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Każdy kto odwiedził Kaszuby z pewnością posmakował chleba ze smalcem czy zupy rybnej. To właśnie te smaki wraz z pulkami ze śledziem wiodły prym na Dniu Kaszubskim organizowanym od 5 lat w Pucku na Pomorzu.
Tego dnia, podczas cyklicznej imprezy promującej Kaszuby i regon nie zabrakło dobrej muzyki, kaszubskiej tabaki, sporej dawki humoru i... niespodzianki kulinarnej. Już od kilku lat Zrzeszenie kaszubsko-Pomorskie z oddziałem w Pucku przygotowuje na tę imprezę burgera po kaszubsku. Jak wygląda i smakuje? Sprawdziliśmy!
To naprawdę nasz ogromny hit, mieszkańcy i turyści chętnie po niego przychodzą i bardzo im smakuje. Podobnie jak pulki ze śledziem czy zupa rybka, która zniknęła już w połowie imprezy.
- usłyszeliśmy na lokalnym stoisku Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskiego.
Kaszubski burger to nic innego jak znane wszystkim smaki popularnego fast foodu z kaszubskim mięsem a zatem ze śledziem. Chrupiąca bułka, świeże warzywa i ryba w śmietanowym sosie to coś, co turyści zapamiętają na długo z wizyty nad morzem.
Na Kaszubach jesteśmy już drugi raz, chętnie wróciliśmy do tego pięknego regionu także ze względu na kuchnię. Bardzo odpowiadają nam te smaki, a chleb ze smalcem i ogórkiem to obowiązkowy punkt naszego urlopu
- usłyszeliśmy od Moniki z Łodzi.