fit grill

i

Autor: Getty Images

kuchnia

Grill to nie tylko mięso! Co wrzucić na ruszt, jeśli jesteś wege? [PRZEPISY]

2023-04-25 14:27

Wielkimi krokami zbliża się sezon grillowy. Pierwsza myśl – kiełbasa, karkówka czy szaszłyki. A co jeśli nie jemy mięsa? Istnieje masa przepisów wege na ruszt. Sprawdź, co warto wrzucić na ruszt!

Wegetariańskie grillowanie

To, że jesteś wege, nie oznacza, że już nie możesz iść na grilla. Wręcz przeciwnie! Istnieje masa przepisów na ruszt z wykorzystaniem sezonowych warzyw.

Zebraliśmy najlepsze i proste przepisy wege. Gwarantujemy, że zasmakują także tym, którzy jedzą mięso.

Warzywa na grilla

Na wegetariańskim grillu królują warzywa! Na bezmięsny ruszt można wrzucić praktycznie wszystkie frykasy, ale najlepiej - cukinię, kukurydzę, bakłażany, szparagi, bataty czy cebulę. Smaczne są także pieczarki i inne grzyby.

Owoce na grilla? Czemu nie!

Grill kojarzy się zazwyczaj z warzywami, a co powiecie na owoce? Zanim skrzywisz buzię, najpierw spróbuj! Z rusztu świetnie smakują także banany, arbuzy, ananasy czy brzoskwinie. W sezonie warto przyrządzić figi, morele, nektarynki, jabłka, gruszki czy śliwki.

Przed pieczeniem skrop owoce oliwą lub posmaruj je miodem, aby się nie spaliły i przykleiły do rusztu. Owoce możesz podawać z miodem, czekoladą czy jogurtem.

Na ruszcie ułóż banany w skórce, zrób nacięcie i wlej do środka miód lub włóż kostki czekolady. Następnie obrane owoce zawijamy w folię aluminiową i grillujemy. Jeśli lubisz, możesz dodać więcej czekolady, płatki migdałów czy orzechy. To idealny deser!

Danie obowiązkowe - szaszłyki z grilla

Grillowy must have to szaszłyk. Idealny w wersji mięsnej i wege. A jego wykonanie jest dowolne i dziecinnie proste. Pokrój swoje ulubione (surowe) warzywa w kostkę. Polecamy paprykę, cebulę i cukinię. Zamiast mięsa, warto użyć tofu lub sera. Składniki nabijamy na długie wykałaczki i dajemy na ruszt. Całość możemy posypać przyprawą do grilla. Pieczemy wedle uznania.

Pizza wege na wege grilla

Jeśli masz dosyć nudy na talerzu, to warto sprawdzić ten przepis na wegetariańskim grillu. Potrzebujesz mąki pełnoziarnistej, drożdży, wody i olej, aby zrobić ciasto. Na pizzy możesz położyć swoje ulubione produkty - cukinię, tofu czy suszone pomidory.

Bogato faszerowana papryka z grilla

To danie kochają zarówno weganie, wegetarianie, jak i "mięsożercy". Przygotuj paprykę, kaszę kuskus, listki świeżej bazylii, pomidory, ser parmezan, czosnek, cebulę i oliwę z oliwek. Następnie robisz farsz i wypełniasz nim skropioną oliwą paprykę i grillujesz przez pół godziny. Pamiętaj, aby paprykę zawinąć w folię aluminiową.

Podobnie faszerować można pieczarki.

Wege burger z boczniakami prosto z rusztu

Jeśli jesteś fanem burgerów, to musisz spróbować burgera boczniak! Aby przygotować to danie, to należy przygotować ćwiartkę młodej kapusty, jedną marchewkę, dwa roślinne burgery, cztery bułki, 200 gram boczniaków, dwa pomidory, pikle, sól, pieprz, oliwę, łyżeczkę soku z cytryny i dwie łyżki wegańskiego majonezu. Najpierw poszatkuj kapustę. Zmieszaj marchewkę z majonezem, sokiem z cytryny, przyprawami i cukrem (wedle uznania). Potem zabierz się za boczniaki. Skrop je oliwą, przypraw i opiecz nad rozgrzanym rusztem. Burgery piec należy przez dwie minuty z każdej strony. Na dole bułki połóż surówkę, gotowe boczniaki, burgera, pomidory i pikle. Na górę połóż bułkę i gotowe!

Dla kogo wegetarianizm?