Przy dodatkach do kawy zazwyczaj stawiamy na klasykę. Mleko, cukier, śmietanka, czasem smakowy syrop - raczej nic poza tym. Wielu uważa, że to duży błąd. Kawa z dodatkiem cynamonu czy imbiru to nie tylko walory smakowe, ale i przyspieszacz metabolizmu! To nie jedynie dodatki, które można dorzuć do porannej filiżanki kawy.
Kawa z kardamonem. Dlaczego warto ją pić?
Jak podaje portal pysznosci.pl, kardamon jest przyprawą korzenną, która od wieków stosowana jest w medycynie naturalnej. Ma wiele właściwości leczniczych, które mogą wspomóc nasz organizm w walce z różnymi dolegliwościami.
Kardamon, zwłaszcza w połączeniu z kawą, działa pobudzająco i poprawia nastrój. Zwiększa wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia, które łagodzą stres i depresję. Kardamon może także poprawić pamięć, koncentrację i zdolności poznawcze, dzięki temu, że wspiera działanie układu nerwowego.
- czytamy.
To jednak nie wszystko! Jak podaje portal, przyprawa ta działa też przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie - pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Kardamon dodatkowo obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie, a także może pomóc w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy, ponieważ obniża poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę.