Napiwki w Polsce nie są obowiązkowe. W niektórych krajach, takich jak: Stany Zjednoczone, Niemcy czy Szwajcaria automatycznie doliczana jest dodatkowa opłata za obsługę. W naszym kraju ten zwyczaj nie obowiązuje i napiwek jest dobrowolny. Kwota, którą najczęściej zostawiają klienci w restauracjach jest to 10-15 proc. wartości zamówienia. Napiwek można doliczyć do rachunku, zostawić wraz z paragonem czy też wrzucić do specjalnie przygotowanego pojemnika.
Jak zostawiać napiwki? Co mówi o tym savoir-vivre
Jest kilka sposobów na to, aby napiwek zostawiać. Różnią się one od sytuacji. Jak powinniśmy dawać napiwek według zasad savoir-vivre ?
Najczęstszym sposobem jest zostawienie odliczonej kwoty. Pieniądze zostawia się w płatniku, w którym wcześniej otrzymaliśmy paragon. Jeśli takiego płatnika nie otrzymaliśmy można napiwek zostawić na stoliku lub pod talerzem.
Często słyszalny jest zwrot „ Poproszę do… 30,50, 100”. Co to oznacza? Można poprosić kelnera o zaokrąglenie rachunku do pełnej kwoty lub innej, którą klient poda.
Wypada również zasugerować kelnerowi resztę, którą ma wydać. Mówiąc „30 złotych dla mnie”, w momencie gdy kelnerowi płacimy 100 złotych, a posiłek kosztował 60 złotych, oznacza, że napiwek wynosi 10 złotych. Kelner słysząc to hasło na pewno będzie wiedział, co ma zrobić.
Jeśli szczególnie chcemy docenić pracę kelnera warto osobiście podejść i przekazać napiwek. Będzie to na pewno odczytane w dobrym geście.
Wysokość napiwków na świecie
Zobacz jak jest w innych krajach. Te zwyczaje mogą cię zdziwić. Więcej w naszej galerii.
Jakie pomyłki pojawiają się podczas zostawiania napiwków?
Aby nie doszło do nieporozumienia warto na spokojnie i w odpowiednim momencie poinformować kelnera o napiwku. Zły dobór słów może doprowadzić, do sytuacji w której kelner pieniądze potraktuje jako napiwek i nie wyda nam reszty.
Jeśli podczas płacenia wręczymy obsługującemu jakąś kwotę i powiemy „dziękuję”, wtedy reszty nie otrzymamy, a kelner zachowa dla siebie cały napiwek. Oznacza to po prostu „bez reszty”.
Nie masz gotówki? Możesz zostawić napiwek płacąc kartą
Jeśli płacimy tylko kartą i przy sobie nie mamy żadnej gotówki, możemy poprosić kelnera o doliczenie napiwku do rachunku. Wtedy na naszym paragonie powinna pojawić się pozycja „napiwek” wraz z uiszczoną kwotą.
Niestety nie wszystkie restauracje mają taką możliwość, dlatego warto zawsze przy sobie mieć gotówkę.
Czy tylko kelner otrzymuje napiwek?
Podział napiwków między pracowników zależy od restauracji i zasad, które w niej panują.
W niektórych kelnerzy zostawiają dla siebie napiwki zgodnie z zasadą, że jest to dodatek za miłą obsługę. W innych zaś, jest specjalny słoik, do którego wrzucane są wszystkie napiwki. Po czym dzielone na wszystkich pracowników (także kucharzy) po równo.