Kelner

i

Autor: pixabay.com

Restauracje

Dajesz napiwek w restauracji? Wielu z nas popełnia ten sam błąd!

Dawać napiwek czy nie dawać? Zapytać kelnera o wysokość napiwku? Jak go zostawić? Czy można zapłacić napiwek kartą? Takie dylematy miał chyba każdy z nas. My rozwiewamy wątpliwości ponieważ wielu z nas popełnia ten sam błąd!

Napiwki w Polsce nie są obowiązkowe. W niektórych krajach, takich jak: Stany Zjednoczone, Niemcy czy Szwajcaria automatycznie doliczana jest dodatkowa opłata za obsługę. W naszym kraju ten zwyczaj nie obowiązuje i napiwek jest dobrowolny. Kwota, którą najczęściej zostawiają klienci w restauracjach jest to 10-15 proc. wartości zamówienia. Napiwek można doliczyć do rachunku, zostawić wraz z paragonem czy też wrzucić do specjalnie przygotowanego pojemnika.

Jak zostawiać napiwki? Co mówi o tym savoir-vivre

Jest kilka sposobów na to, aby napiwek zostawiać. Różnią się one od sytuacji. Jak powinniśmy dawać napiwek według zasad savoir-vivre ?

Najczęstszym sposobem jest zostawienie odliczonej kwoty. Pieniądze zostawia się w płatniku, w którym wcześniej otrzymaliśmy paragon. Jeśli takiego płatnika nie otrzymaliśmy można napiwek zostawić na stoliku lub pod talerzem.

Często słyszalny jest zwrot „ Poproszę do… 30,50, 100”. Co to oznacza? Można poprosić kelnera o zaokrąglenie rachunku do pełnej kwoty lub innej, którą klient poda.

Wypada również zasugerować kelnerowi resztę, którą ma wydać. Mówiąc „30 złotych dla mnie”, w momencie gdy kelnerowi płacimy 100 złotych, a posiłek kosztował 60 złotych, oznacza, że napiwek wynosi 10 złotych. Kelner słysząc to hasło na pewno będzie wiedział, co ma zrobić.

Jeśli szczególnie chcemy docenić pracę kelnera warto osobiście podejść i przekazać napiwek. Będzie to na pewno odczytane w dobrym geście.

Wysokość napiwków na świecie

Zobacz jak jest w innych krajach. Te zwyczaje mogą cię zdziwić. Więcej w naszej galerii. 

Jakie pomyłki pojawiają się podczas zostawiania napiwków?

Aby nie doszło do nieporozumienia warto na spokojnie i w odpowiednim momencie poinformować kelnera o napiwku. Zły dobór słów może doprowadzić, do sytuacji w której kelner pieniądze potraktuje jako napiwek i nie wyda nam reszty.

Jeśli podczas płacenia wręczymy obsługującemu jakąś kwotę i powiemy „dziękuję”, wtedy reszty nie otrzymamy, a kelner zachowa dla siebie cały napiwek. Oznacza to po prostu „bez reszty”.

Nie masz gotówki? Możesz zostawić napiwek płacąc kartą

Jeśli płacimy tylko kartą i przy sobie nie mamy żadnej gotówki, możemy poprosić kelnera o doliczenie napiwku do rachunku. Wtedy na naszym paragonie powinna pojawić się pozycja „napiwek” wraz z uiszczoną kwotą.

Niestety nie wszystkie restauracje mają taką możliwość, dlatego warto zawsze przy sobie mieć gotówkę.

Czy tylko kelner otrzymuje napiwek?

Podział napiwków między pracowników zależy od restauracji i zasad, które w niej panują.

W niektórych kelnerzy zostawiają dla siebie napiwki zgodnie z zasadą, że jest to dodatek za miłą obsługę. W innych zaś, jest specjalny słoik, do którego wrzucane są wszystkie napiwki. Po czym dzielone na wszystkich pracowników (także kucharzy) po równo.

Był pierwszym biurowcem w Warszawie z open space. Curtis Plaza znika w oczach