Dobrą praktyką jest to, żeby na takim jedzeniu, na opakowaniu, ponieważ powinno to być szczelnie zapakowane, żeby napisać co to jest, kiedy to zostało wykonane i do kiedy powinno zostać spożyte. Z myślą o tych osobach, które będą potem z tego skorzystać i o ich zdrowiu
- mówi Łukasz Jaroń z Banku Żywności w Trójmieście.
Do Banku Żywności w Trójmieście również po świętach można przynieść jedzenie. Tu jednak należy pamiętać o ważnym warunku.
Jeżeli ktoś chciałby przekazać nam jedzenie po świętach, to musi pamiętać o tym, że my możemy przyjmować wyłącznie produkty, które są fabrycznie zapakowane i w terminie ważności. Takie rzeczy można przynosić między innymi do naszych sklepów społecznych, których obecnie mamy siedem
- tłumaczy Łukasz Jaroń.
Zapraszamy też na naszą stronę internetową, albo wszystkie sociale. Można do nas napisać, postaramy się doradzić co zrobić, żeby tego jedzenia nie zmarnować, powiemy gdzie można je przekazać, albo być może podpowiemy jakiś fajny patent kulinarny, aby coś przetworzyć
- kończy Łukasz Jaroń.
A według danych Polskiego Instytutu Ekonomicznego, statystyczny Polak rocznie marnuje prawie ćwierć tony jedzenia.