Ceny nad morzem nie takie straszne jak je malują?
Restauratorzy tłumaczą, że ceny w gastronomii od ubiegłego roku zmieniły się niewiele. Jaka jest jednak prawda? Za gałkę lodów zapłacimy 7 złotych. Za gofra (za 9 złotych suchy) za bitą śmietanę trzeba dopłacić nawet 6 złotych! To właśnie koszt dodatków szokuje najbardziej.
Prościej znaczy taniej? Ile kosztują frytki nad morzem?
Wydawać się może, że kupując jedynie proste dodatki zaspokoimy głód niskim kosztem. Nic z tych rzeczy. Najtańsza porcja frytek to koszt 12 złotych, za placki ziemniaczane zapłacimy 18 złotych, a w tym samym lokalu wydamy 20 zł za kalmary. Kilkanaście złotych wydamy też na zupę rybną. Jak wyglądają ceny w Gdyni? Sprawdziliśmy, dokładne cenniki znajdziecie poniżej.
Ile kosztuje obiad w Gdyni?
W centrum miasta mamy do wyboru cały wachlarz restauracji: od tych eleganckich, po portowe bary. W centrum znajdziemy też bar mleczny i inne sieciowe lokale gastronomiczne. Nie trzeba wydawać 70 zł na burgera w restauracji u Kuby Wojewódzkiego, by zjeść na mieście. Znaleźliśmy najtańsze piwo podawane na Skwerze Kościuszki w Gdyni: pół litra z nalewaka kosztuje 13 złotych. Jednak jak pokazują ostatnie badania: coraz więcej osób wybiera nocleg z dostępem do kuchni. Turyści gotują w pokojach, zamiast wyjść na miasto.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]