Sok z bzu, aroni i czarnego bzu na zimę i jesienne przeziębienie
Coraz więcej osób do walki z jesiennym katarem sięga po naturalne metody. To modna, dobra i zdrowa droga, a przede wszystkim - stosowanie ziołowych naparów czy soków z owoców do skuteczny sposób na przeziębienia. Kiedy nam pomogą? Najbardziej w walce z wirusami, ta grupa drobnoustrojów łapie nas wyjątkowo często. Najważniejsze jest by zareagować w odpowiednim czasie - naturalne metody trzeba włączyć jak najszybciej, gdy tylko poczujemy pierwsze objawy. Wtedy zawarte w sokach witaminy wspomogą nasz organizm w walce z chorobą.
Czy sok z bzu można podawać dzieciom?
Soki owocowe znane od pokoleń jak te z malin, aronii, pigwy, czarnego bzu czy jeżyny to doskonałe remedium na wszelkie przeziębienia. Owoce aronii posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dlatego mogą wspomagać komórki odpornościowe w walce z infekcją. Zaleca się spożywać go głównie w sezonie jesienno-zimowym, gdy nasze organizmy są mocniej narażone na wychłodzenie. Czarny bez z kolei możemy spożywać na dwa sposoby: sok z kwiatów bzu lub z owoców. Wrzesień do doskonały czas, by przygotować domowy sok. Owoce czarnego bzu zawierają mnóstwo antyutleniaczy (zwłaszcza flawonoidów), kwasów organicznych i fenolowych oraz witamin. To największa pomoc w walce z wirusem, pobudzają nasz organizm do walki z chorobą.
Coraz modniejsze jest podawanie naturalnych soków owocowych również dzieciom. W przypadku owoców z czarnego bzu i aronii musimy mieć pewność że zostały dobrze przetworzone oraz owoce były dojrzałe. Aronii nie spożywamy na surowo, a niedojrzałe owoce bzu mogą zaszkodzić. Podając dzieciom szoty witaminowe w postaci soków musimy pamiętać, ze duże ilości to też duża dawka witaminy C- efektem ubocznym może być biegunka. Soki można rozcieńczać, podać łyżeczką na miodzie szczególnie w czasie infekcji lub w czasie osłabienia organizmu.
Nalewka z malin, bzu, aronii i pigwy na co pomaga?
Nalewka z malin rozgrzeje nas gdy zmarzniemy, po pigwę warto sięgnąć gdy boli nas gardło, a aronia i bez wzmocni nas organizm w walce z chorobą, pomoże też poradzić sobie z gorączką. Dlaczego są skuteczne? Ze względu na składniki znane od lat i wciąż wykorzystywane w medycynie. Czarny bez (owoce) zawiera mnóstwo antocyjanów, garbników, polifenoli ale też w swoim składzie ma białka inaktywujące rybosomy (RIP – ribosome inactivating protein), którym przypisuje się działanie przeciwwirusowe.
Owoce trzeba zbierać gdy będą już bardzo dojrzałe, bo zjedzenie niedojrzałych wiąże się z zażyciem sambunigryny (biegunka, wymioty, osłabienie), jednocześnie podczas gotowania/suszenia sambunigryna rozkłada się, więc obróbka termiczna to wystarczające zabezpieczenie.
Z owoców można zrobić sok, syrop albo wino.
Przetwory z czarnego bzu są uważane za bezpieczne – można podawać kobietom w ciąży i dzieciom
- opisuje właściwości oraz poleca sok z czarnego bzu farmaceuta Marcin Kopczyk czyli znany w sieci Pan Tabletka, autor książki "Odporność. Czy Twoje dziecko może nie chorować?".