– Gotowanie będzie oparte na lokalnych produktach takich jak: raki, zioła oraz regionalne warzywa. Finalnie widzowie na całym świecie dowiedzą się jak przygotować kaszubską zupę rakową oraz deser z rabarbaru – mówi Izabela Stubińska z Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej w Gdańsku.
Co więcej, aby promować nasz region, PROT stworzył także koszyk pełen lokalnych pyszności.
– Koszyk będzie można kupić na naszej stronie internetowej, a także wygrać w specjalnym konkursie. Ten ogłosimy 25 kwietnia na naszych social mediach – mówi Stubińska. – A co znajdziemy w koszyku? Same pomorskie pyszności. Będzie tam eliksir w butelce, konfitura z truskawek i rokietnika, sok z czarnej porzeczki i olej z wędzonej papryki – dodaje przedstawicielka PROT.
Jak zaznaczono w raporcie World Food Travel Association, rozwój turystyki kulinarnej w Polsce nastąpił wraz z pojawieniem się festiwali żywności. Docenieni zostaliśmy także za turystykę kulinarną skierowaną do dzieci. Tu wymienione zostało m.in. Żywe Muzeum Piernika w Toruniu.