lokalne smaki

Rebionka czy masło sardelowe? Co jest najlepszym przysmakiem na Pomorzu?

2024-07-12 11:26

Zakończyła się kolejna edycja kulinarnego konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Specjalna komisja wyłoniła zwycięzców w pięciu kategoriach. Laureaci otrzymali pamiątkowe statuetki oraz nagrody finansowe.

Nagrody laureatom wręczyli marszałkowie województwa pomorskiego Mieczysław Struk oraz Adam Gawrylik.

Głównym celem Konkurs Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” jest popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego naszego regionu, a także promowanie produktów żywnościowych wytwarzanych z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych surowców. Mamy w regionie wiele wyjątkowych produktów kulinarnych. Warto się nimi chwalić, bo to część naszego pomorskiego dziedzictwa

– podkreślał Adam Gawrylik, członek Zarządu Województwa Pomorskiego.

W konkursie mogą brać udział przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, indywidualni wytwórcy oraz gospodarstwa agroturystyczne, którzy na terenie województwa pomorskiego prowadzą działalność w zakresie produkcji żywności.

W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 73 produkty, specjalna komisja oceniła 33 z nich. Wybór nie był łatwy, wszystkie propozycje zasługiwały na wyróżnienie. Ale jak konkurs to konkurs i zwycięzca może być tylko jeden

– mówił Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

W poszczególnych kategoriach nagrodzeni zostali:

  • produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody – masło sardelowe przygotowane przez Restaurację Gryfon z Jastarni
  • produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami – olej rydzowy, którego producentem jest gospodarstwo rolne Katarzyna Mładanowicz „Zdrowe z natury” Rolniczy handel detaliczny
  • napoje regionalne – Machandel produkowany przez Winne grono, Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków
  • produkty zbożowe i cukiernicze – beza z rokitnikiem, którą zaprezentowała Cappucino Cafe z Sopotu
  • inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi – zupa rybna Rebionka, przygotowana przez Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata.

Zwycięzcy otrzymali symboliczne statuetki, dyplom oraz dwa tysiące złotych nagrody.

Co wyróżnia nagrodzone produkty? To przede wszystkim są to wyroby lokalne.

Nasz olej tłoczymy z lnianki, z naszych ekologicznych upraw

– mówiła Katarzyna Mładanowicz, producentka oleju rydzowego.

Trzeba bowiem pamiętać, że olej rydzowy nie jest tłoczony z grzybów rydzów, ale właśnie z oleistej rośliny o nazwie Licznik Siewny. Równie ważne co składniki są receptury.

Przepis na rebionkę, czyli zupę z ryb słodkowodnych, ma już ponad sto lat. To tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie. A tym, co wyróżnia nasza zupę od innych jest to, że zabielamy ją mąką, śmietaną i żółtkiem

– opisywała Halina Rogozińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Kościerska Chata.

GALERIA: Wakacje na Kaszubach to nie tylko hotele i pensjonaty. Te opcje urlopowe to nowość!

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na Facebooku lub na skrzynkę: redakcja.trojmiasto@eska.pl.

Najpiękniejsze jeziora w Pomorskiem. Te miejsca warto odwiedzić!