Herbaty, napary, zioła - to wszystko warto stosować w okresie jesienno-zimowym, by poprawić swoją odporność i walczyć z przeziębienia. Najbardziej popularnym jest rozgrzewające herbata z lipy, ale dziś proponujemy coś bardziej nowatorskiego. Gorący napar wypity, gdy tylko poczujemy, że "coś nas bierze" potrafi zdziałać cuda. Rozgrzewa, zwalcza drobnoustroje i pozwala naszemu ciału się zregenerować. Biały napar to przepis, który staje się coraz bardziej popularny. Potrzeba do niego całkiem sporej ilości składników, ale warto.
Polecany artykuł:
Biały napar na przeziębienie
Przepis zyskał na popularności dzięki blogerowi Pan Tabletka. Jego założeniem jest popularyzacja naturalnego leczenie, wykorzystywania domowych sposobów przy walce z infekcjami zarówno u dorosłych jak i u dzieci. Chociaż Pan Tabletka to farmaceuta, właśnie naturalne sposoby promuje swoją działalnością.
Składniki na biały napar
Podstawą białego naparu są ogólnodostępne przyprawy. Wszystkie kupimy w marketach. Po otwarciu opakowania najlepiej przełożyć je do szczelnego słoiczka. W przepisie jest kilka propozycji suszonych, świeży imbir oraz miód.
- kawałek kory cynamonowca cejlońskiego
- kawałek korzenia imbiru
- goździki
- gwiazdka anyżu (zwróć uwagę, żeby to był oryginalny anyż od dobrego producenta)
- pręciki szafranu
- miód
Jeżeli chodzi o proporcje, wystarczy 2 cm imbiru i cynamonu, kilka goździków i jedna niteczka szafranu. Napój, choć z nazwy "biały napar" ma lekko kremowo-różowy kolor.
Sposób przygotowania białego naparu na przeziębienie
Biały napar przetestowałam w domu już wielokrotnie. Sprawdza się zawsze - rozgrzewa, a co dla mnie też bardzo ważne: świetnie smakuje. Jego przygotowanie nie jest trudniejsze niż zrobienie herbaty. Trzeba jednak zapamiętać kilka szczegółów. Imbir musimy dokładnie umyć, a miód dodajemy, gdy napar przestygnie. Wszystko warto parzyć pod przykryciem, wtedy najcenniejsze składniki i olejki eteryczne zostaną w szklance.
Imbir pokrojony w plastry i umyty, goździki, anyż, szafran zalewamy wrzątkiem. Po ok 15 minutach dodajemy miód. Do naparu można dodać świeży rozmaryn, melisę, lipę czy sok malinowy.
Pan Tabletka na swoim blogu pisze, że właściwości tego naparu są potężne, nie ma on sobie równych. To:
- naturalny antybiotyk – dzięki goździkom, imbirowi, szafranowi i cynamonowi
- wygrzewanie – imbir, goździki, cynamon
- antydepresyjnie i na poprawę nastroju – dzięki szafranowi
- lekko wykrztuśnie – anyż i goździki
- poprawia trawienie – szafran, goździki i cynamon
- przeciwkaszlowo – jeśli dołożysz miód
- na ból gardła – goździki działają delikatnie znieczulająco (możesz je również ssać zamiast tabletek na gardło i na ból zęba).
Napar ma przyjemny, korzenny zapach, przywołuje na myśl pierniki i święta Bożego Narodzenia. Bez obaw możesz go wypić w pracy, jest tani, łatwy do przygotowani ani nie zawiera ani cebuli, ani czosnku - to ogromny plus, gdy nie lubimy pijąc go, pachnieć w ten charakterystyczny sposób. Dla mnie również bardzo smaczny - i choć nie znoszę anyżowych aromatów - w tej wersji jest naprawdę pyszny.
Biały napar - przepis Pana Tabletki
Biały napar pomaga w zwalczeniu pierwszych objawów przeziębienia. Jest doskonały na chłodne dni, gdyż rozgrzewa - a właśnie wtedy potrzebujemy tego najbardziej, by poradzić sobie z infekcją. Dzieci również mogą pić napój, jeżeli tylko nie mają alergii na któryś ze składników. Szklankę ze składnikami można zalać ponownie wrzątkiem, nie powinno pić się więcej niż jednej-dwóch porcji składników dziennie