Lokal Kuby Wojewódzkiego w zabytkowej Hali Targowej w Gdańsku. Znamy pierwszych wynajmujących i datę otwarcia!

2025-09-16 14:19

Hala Targowa w Gdańsku przechodzi spektakularną metamorfozę! Kultowe miejsce z bogatą historią zamieni się w nowoczesny hub kulinarny. Kiedy otwarcie i jakie smaki będą czekać na gości? Byliśmy na budowie! Sprawdź, co już wiemy!

Gdańska Hala Targowa, świadek historii i ulubione miejsce zakupów mieszkańców, wkrótce powróci w zupełnie nowej odsłonie. Zamiast tradycyjnych straganów, obiekt zaoferuje unikalne połączenie gastronomii, kultury i rozrywki. Rewitalizacja, która pochłonie 141 milionów złotych, ma przywrócić Hali dawny blask i uczynić ją jednym z najciekawszych miejsc na mapie Trójmiasta. Co dokładnie się zmieni i kiedy będziemy mogli to zobaczyć na własne oczy?

Hala Targowa w Gdańsku. Nowy rozdział w historii kultowego miejsca

Hala Targowa w Gdańsku to miejsce z duszą, które na stałe wpisało się w krajobraz miasta. Jej historia sięga końca XIX wieku, kiedy to postanowiono uporządkować handel uliczny i stworzyć miejsce z prawdziwego zdarzenia. Oficjalne otwarcie nastąpiło 3 sierpnia 1896 roku.

Projekt Hali wzorowany był na berlińskiej Markthalle V, ale zyskał unikalny, gdański charakter dzięki modyfikacjom wprowadzonym przez architekta Kurta Fehlhabera. Warto wspomnieć, że w tamtych czasach w Hali znajdowało się aż 188 stoisk handlowych, oferujących różnorodny asortyment.

W kolejnych latach Hala Targowa była świadkiem wielu wydarzeń. W 1921 roku prezentowano tu wystawę mrożonego mięsa, a w latach 30. działała poradnia grzybiarska. Na szczęście budynek przetrwał II wojnę światową niemal bez szwanku. Warto wspomnieć, że w latach 60. XX wieku planowano nawet wyburzenie Hali, ale ostatecznie wpisano ją do rejestru zabytków, ratując przed zniszczeniem.

Rewitalizacja Hali Targowej w Gdańsku. Co się zmieni? Znamy pierwszych wynajmujących!

Obecnie Hala Targowa przechodzi gruntowną rewitalizację, która ma na celu przekształcenie jej w nowoczesny obiekt handlowo-gastronomiczny z bogatą ofertą kulturalną. Projekt zakłada stworzenie trzech niezależnych, ale uzupełniających się stref kulinarnych.

Koncepcja Hali Targowej opiera się na haśle 'All around food'. Tworzymy unikalne miejsce, które połączy różnorodne doświadczenia kulinarne i odpowie na potrzeby bardzo szerokiej grupy odbiorców

– informuje nas Joanna Tymińska, managerka Hali Targowej.

Poziom +1 to strefa eleganckich restauracji z obsługą kelnerską. Potwierdzono już obecność trzech konceptów:

  • The Dreamers / Marzyciele – restauracja Kuby Wojewódzkiego i Dawida Kwidzińskiego, łącząca kuchnię fusion z muzyką i nowoczesnym designem.
  • Alticcio – włoska kuchnia w stylu Dolce Vita lat 60., stworzona przez założycielki warszawskiej Sobremesy.
  • Seafood Station – smaki ryb i owoców morza.
  • Trwają rozmowy dotyczące czwartej restauracji, która ma serwować dania kuchni polskiej.

Parter zamieni się w tętniące życiem miejsce spotkań z 17 stoiskami gastronomicznymi oferującymi kuchnie świata, w tym polskie i regionalne przysmaki. Pojawią się tu:

  • El Patron (kuchnia meksykańska)
  • Mango Rice & Noodle (kuchnia chińska)
  • Tuk Tuk (kuchnia azjatycka)
  • Vietlabb (kuchnia wietnamska)
  • Pitagoras (kuchnia grecka)
  • Seafood Station (w wydaniu pomorskim, np. bułka ze śledziem)
  • Umam (cukiernia gdańska)
  • Niewinni Czarodzieje Bar
  • Sobremesa Bar

 Punkty gastronomiczne zostaną usytuowane w odrestaurowanych, zabytkowych stoiskach handlowych z XIX wieku. Na parterze znajdzie się również scena główna, na której będą odbywać się wydarzenia kulturalno-rozrywkowe.

Poziom -1 zachowa funkcję handlową z ofertą świeżych produktów spożywczych. Znajdziemy tu m.in.:

  • Crazy Butcher
  • Kraina Serów
  • Tutto Bene Butik Mięsny
  • Seafood Station

GALERIA: Tak wygląda teraz zabytkowa Hala Targowa w Gdańsku!

Wieczorami przestrzeń ta zamieni się w miejsce kameralnych wydarzeń i koncertów. Na najniższym poziomie wyeksponowane zostaną relikty romańskiej świątyni z XII wieku. Strefa zewnętrzna to powrót Zielonego Rynku z owocami, warzywami i kwiatami.

Dla Apsys rewitalizacja Hali Targowej to projekt, w którym szczególną uwagę przykładamy do połączenia dziedzictwa z potrzebami współczesnych użytkowników

Trójmiasto Radio ESKA Google News

– tłumaczy Esce.pl, Katarzyna Dziurnikowska, członkini zarządu Apsys Polska.

Przebieg prac i ekologiczne rozwiązania w gdańskiej hali. Co już zrobiono?

Obecnie trwają zaawansowane prace rewitalizacyjne. Zakończono już m.in. prace rozbiórkowe, piaskowanie i zabezpieczenie konstrukcji stalowej, odrestaurowanie stoisk handlowych oraz oczyszczenie dachu. Prowadzone są prace nad stropami, rozbudową poziomu +1, instalacją wentylacji i pomp ciepła oraz budową nowej trafostacji.

Rewitalizacja Hali Targowej jest realizowana z poszanowaniem jej historycznego charakteru i z wykorzystaniem nowoczesnych, ekologicznych rozwiązań. Budynek zostanie wyposażony w systemy wentylacji z odzyskiem ciepła, energooszczędne windy zarządzane przez system BMS oraz system grzewczo-chłodniczy oparty na pompach ciepła. Wykorzystane zostaną niskoemisyjne materiały wykończeniowe, certyfikowane drewno oraz meble z recyklingu.

Kiedy otwarcie Hali Targowej? Znamy orientacyjną datę!

Hala Targowa to prawdziwa perełka, która przez lata pozostawała nieco nieodkryta w swoim historycznym wymiarze. Dziś staramy się to nadrobić poprzez eksponowanie dziedzictwa tego miejsca oraz przedstawienie historii w sposób atrakcyjny i nowoczesny z wykorzystaniem innowacyjnych rozwiązań technologicznych

– podkreśla Agnieszka Tomaczak-Tuzińska, dyrektorka marketingu z Apsys Polska.

Planowane otwarcie Hali Targowej po rewitalizacji to lato 2026 roku.

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na Facebooku lub na skrzynkę: [email protected].

Pomorskie. Nowa wyspa na Pomorzu