jajka na miękko

i

Autor: pixels

dieta

Jajko na miękko. Jeżeli takie lubisz, musisz to wiedzieć

Jajka można zjeść w wielu wydaniach. Jakie wybrać, by było najzdrowiej? Sadzone, gotowane, a jeżeli gotowane, to jak? Odpowiadamy na wszystkie wątpliwości.

Kiedyś miały bardzo złą prasę. Jajka oskarżano o podnoszenie cholesterolu. Dziś jednak wiemy, że jest dużo więcej produktów szkodliwych, niż jaja, które mają też pozytywny wpływ na nasz organizm. Okazuje się, ze te jedzone na miękko są szczególnie wartościowe. 

Jajka przygotowane na miękko nie tracą cennych wartości odżywczych. Są zdrowsze od tych na twardo, bo ich obróbka cieplna jest znacznie krótsza. Te dłużej gotowane tracą sporo cennych właściwości. Lekarze twierdzą, że możemy spokojnie zjadać nawet kilka jajek dziennie. 

Jak przygotować jajko na miękko?

Jajko jest najsmaczniejsze gdy białko będzie ścięte, a żółtko płynne. Wtedy jajko na miękko jest idealne. Najsmaczniejsze będzie ze świeżym pieczywem i odrobiną soli w towarzystwie świeżych warzyw. 

Cały sekret tkwi jednak w perfekcyjnym ugotowaniu jajek. Powinny być one jak najświeższe. Warto je wyjąć wcześniej z lodówki, tak by miały temperaturę pokojową. Kiedy zaczniesz gotować zimne jajka, jest duża szansa, że popękają i się rozleją. Jajka wkładaj do gotującej wody. Ich czas gotowania zależy od wielkości: małe 3,5 minuty, średnie 4,5 minuty, a duże 5,5 minuty. Na koniec zacznij jajka zimną wodą, tak by szybko zatrzymać proces gotowania.

Zdrowotne właściwości gotowanych na miękko jajek

Jajka spożywane na miękko mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. 

  • Pomagają podczas odchudzania. Jajka na miękko zawierają łatwo przyswajalne tłuszcze nienasycone i aminokwasy, które dodają energii i dają uczucie sytości na długo. Z kolei cysteina, aminokwas zawarty w jajkach, przyśpiesza metabolizm.
  • Wspierają wzrok. Zawarta w żółtku jajka luteina chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega też zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.
  • Spowalniają starzenie. Luteina ma też właściwości przeciwutleniające, dlatego może działać przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo.
  • Wzmacniają odporność. Dzięki wysokiej zawartości białka, jajka wspierają układ immunologiczny, zapobiegają rozwojowi wirusów i bakterii.
  • Zapobiegają anemii. Jajka mają dużo witaminy D i żelaza, dlatego gdy nie brakuje ich w diecie, nie dopuszczamy do anemii.
  • Są dobre dla układu krążenia. Lecytyna i zawarta w niej cholina chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi, wynikającymi z odkładania się blaszki miażdżycowej.

Wiedziałeś o tych wszystkich plusach? Jeżeli do tej pory unikałeś jajek na miękko, zmień opinię i polub w ten sposób gotowane jaja. Gdy dojdziesz do perfekcji ich smak, wyjątkowa konsystencja i aromat może być naprawdę zaskakujący!

GALERIA: Nowa siatka połączeń z Gdańska. Znamy wszystkie szczegóły!

Pomorskie. Nowe pociągi w Trójmieście. IMPULSY na trasie