Jak zrobić Burger Drwala? Przepis krok po kroku
Kanapka Drwala lepsza niż z McDonald’s? Przedstawiamy przepis Stefano z bloga belsole.pl.
Porcja na 4 burgery drwala, dla całej rodziny!
Składniki na mięso do kanapki drwala:
- 500 g chudej wołowiny, najlepiej z około 7% tłuszczu / lub 4 burgery Beyond Meat lub podobne. Niektórzy cenią sobie tłuste mięso z karkówki 80/20.
- 1 jajko
- 100 g DROBNO posiekanej cebulki
- bułka tarta
- sos worcesterhire
- sól i pieprz (po 1/4 łyżeczki)
Składniki na 4 bułki do burgera drwala:
- 200 g mąki uniwersalnej
- Pół szklanki wody o temperaturze letniej, lekko ciepłej
- Łyżka masła (14 g) w temperaturze pokojowej
- 1 jajko, eko lub z wolnego wybiegu
- 25 g cukru
- 5 g drożdży instant
Posypka:
- Łyżka masła
- Plaster bekonu
- Ser Gruyere lub Mozarella do posypki
Składniki na smażony ser do kanapki drwala:
- Ser żółty w kawałku, około 400 g – najlepiej edam, leyden lub gouda
- sól koszerna
- 100 g bułki tartej
- 2 jaja, eko lub z wolnego wybiegu
- 5 łyżek mąki pszennej uniwersalnej
- 1 l oleju rzepakowego
Co jeszcze potrzebne jest do przepisu na kanapkę drwala:
- 4 liście sałaty lodowej
- Pomidor (jeśli chcecie)
- Dodatkowy keczup z musztardą lub sos żurowinowy
- 4 plastry bekonu
- Wedle życzenia dodatkowy plaster sera
- Wedle życzenia czerwona cebula
Polecany artykuł:
Jak przygotować Burger Drwala w domu?
Na początek poszatkujcie sobie sałatę i pomidora jeśli chcecie. Wymieszajcie też musztardę z keczupem, lub zastąpcie ją sosem żurawinowym. Do tego podsmażcie na później 4 plastry bekonu. Zacznijmy od robienia bułek do kanapki drwala:
Bułka do kanapki drwala
- Zacznijmy od upieczenia bułek do burgera. Przesiej mąkę dodaj składniki suche, wymieszaj a następnie dodaj mokre składniki – wodę dodawaj stopniowo. Ugniataj i mieszaj, najlepiej w robocie lub ręką do utrzymania gładkiej masy.
- Przykryj gotowe ciasto i pozwól działać drożdżom, niech urośnie ze dwa razy przez około 2 godziny.
- W kolejnym etapie, podziel gotowe ciasto na 4 równe części, po 100 g i uformuj kulki, następnie spłaszcz do średnicy około 8 cmi połóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia
- Pokrój w bardzo drobną kostkę i kawałeczki bekon i ser
- Podsmaż na patelni bekon i odstaw na bok
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza
- Roztop masło i posmaruj górę bułek
- Bułki piecz przez 12 min, następnie weź starty ser oraz bekon i delikatnie posyp po górze bułek – ilość dowolna, ile sobie życzycie
- Piecz przez kolejne 5 min, ciągle kontroluj czy bułki są złote.
- Odstaw bułki do wystudzenia
W wersji dla leniuszków, po prostu kupcie bułki w sklepie, możecie je też posypać jakimś łatwo rozpuszczalnym serem i bekonem według ostatnich punktów przepisu na bułkę do kanapki drwala
Mięso do kanapki drwala
Punkty te zróbcie w połowie robienia serków poniżej, po wrzuceniu serków do zamrażarki!
- Wymieszaj mieloną wołowinę, jajko, cebulkę, sos, sól i pieprz (po około 1/4 łyżeczki), wszystko dobrze wymieszaj ręką do jednolitej masy.
- Podziel mięso na 4 części i z każdej z nich uformuj burgera
- Burgery możecie smażyć na grillu lub patelni, kontroluj poziom wysmażenia. Na grillu powinno wystarczyć około 7 do 8 min.
- Kiedy już burgery się zrobią, możecie zostawić je w piekarniku na do podgrzania. Uważajcie by nie wyschły
Ser do kanapki drwala
Ser pokrójcie w 1,5cm plastry, będą idealne do smażenia
- Panierujemy ser w mące oczywiście, jajku i bułce, najlepiej jajko i bułkę powtórzyć dwa albo 3 razy! Wtedy będziecie mieć pewność, że panierka jest gruba – miejcie też czyste ręce i wycierajcie je ręcznikiem papierowym pomiędzy etapami, by nie robić dziur w panierce. Warto ser po panierowaniu wrzucić do zamrażarki na 15 min.
- Tutaj robicie mięso
- W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzejcie olej. Kawałkiem jajka w bułce sprawdźcie czy jest wystarczająco gorący (zacznie skwierczeć)
- Zanurzamy serki i smażmy na złoty kolor, nie pozwólcie im się spalić! Wyjmijcie ser i wrzućcie na ręczniki papierowe do odsączenia tłuszczu.
Łączymy teraz wszystkie składniki, bułkę przecinamy na pół – mieszamy ze sobą musztardę z keczupem nimi smarujemy bułkę, kładziemy sałatę niczym na boskiej poduszce, na nią kładziemy mięso, a na mięsie smażony ser, tutaj możecie dodać sos żurawinowy oraz prażoną cebulkę lub pomidora, na koniec bekon – wszystko zamykamy pyszną bułką!