Burger

i

Autor: Pixabay

Kulinaria

Burger Drwala z McDonald’s w domu? Zrób go sam! Zobacz przepis!

2023-11-29 8:46

Burger Drwala to niesamowity hit, któy od kilku sezonów króluje w popularnej restauracji McDonald’s. Niebawem będzie dostępny w restauracji. Jednak jego cena w tym roku powala! Możecie przygotować go taniej w domowym zaciszu. Zobaczcie przepis!

Jak zrobić Burger Drwala? Przepis krok po kroku

Kanapka Drwala lepsza niż z McDonald’s? Przedstawiamy przepis Stefano z bloga belsole.pl.

Porcja na 4 burgery drwala, dla całej rodziny!

Składniki na mięso do kanapki drwala:

  • 500 g chudej wołowiny, najlepiej z około 7% tłuszczu / lub 4 burgery Beyond Meat lub podobne. Niektórzy cenią sobie tłuste mięso z karkówki 80/20.
  • 1 jajko
  • 100 g DROBNO posiekanej cebulki
  • bułka tarta
  • sos worcesterhire
  • sól i pieprz (po 1/4 łyżeczki)

Składniki na 4 bułki do burgera drwala:

  • 200 g mąki uniwersalnej
  • Pół szklanki wody o temperaturze letniej, lekko ciepłej
  • Łyżka masła (14 g) w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko, eko lub z wolnego wybiegu
  • 25 g cukru
  • 5 g drożdży instant

Posypka:

  • Łyżka masła
  • Plaster bekonu
  • Ser Gruyere lub Mozarella do posypki

Składniki na smażony ser do kanapki drwala:

  • Ser żółty w kawałku, około 400 g – najlepiej edam, leyden lub gouda
  • sól koszerna
  • 100 g bułki tartej
  • 2 jaja, eko lub z wolnego wybiegu
  • 5 łyżek mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 l oleju rzepakowego

Co jeszcze potrzebne jest do przepisu na kanapkę drwala:

  • 4 liście sałaty lodowej
  • Pomidor (jeśli chcecie)
  • Dodatkowy keczup z musztardą lub sos żurowinowy
  • 4 plastry bekonu
  • Wedle życzenia dodatkowy plaster sera 
  • Wedle życzenia czerwona cebula

Jak przygotować Burger Drwala w domu?

Na początek poszatkujcie sobie sałatę i pomidora jeśli chcecie. Wymieszajcie też musztardę z keczupem, lub zastąpcie ją sosem żurawinowym. Do tego podsmażcie na później 4 plastry bekonu. Zacznijmy od robienia bułek do kanapki drwala:

Bułka do kanapki drwala

  1. Zacznijmy od upieczenia bułek do burgera. Przesiej mąkę dodaj składniki suche, wymieszaj a następnie dodaj mokre składniki – wodę dodawaj stopniowo. Ugniataj i mieszaj, najlepiej w robocie lub ręką do utrzymania gładkiej masy.
  2. Przykryj gotowe ciasto i pozwól działać drożdżom, niech urośnie ze dwa razy przez około 2 godziny.
  3. W kolejnym etapie, podziel gotowe ciasto na 4 równe części, po 100 g i uformuj kulki, następnie spłaszcz do średnicy około 8 cmi połóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia
  4. Pokrój w bardzo drobną kostkę i kawałeczki bekon i ser 
  5. Podsmaż na patelni bekon i odstaw na bok
  6. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza
  7. Roztop masło i posmaruj górę bułek
  8. Bułki piecz przez 12 min, następnie weź starty ser oraz bekon i delikatnie posyp po górze bułek – ilość dowolna, ile sobie życzycie
  9. Piecz przez kolejne 5 min, ciągle kontroluj czy bułki są złote.
  10. Odstaw bułki do wystudzenia

W wersji dla leniuszków, po prostu kupcie bułki w sklepie, możecie je też posypać jakimś łatwo rozpuszczalnym serem i bekonem według ostatnich punktów przepisu na bułkę do kanapki drwala

Mięso do kanapki drwala

Punkty te zróbcie w połowie robienia serków poniżej, po wrzuceniu serków do zamrażarki!

  1. Wymieszaj mieloną wołowinę, jajko, cebulkę, sos, sól i pieprz (po około 1/4 łyżeczki), wszystko dobrze wymieszaj ręką do jednolitej masy. 
  2. Podziel mięso na 4 części i z każdej z nich uformuj burgera
  3. Burgery możecie smażyć na grillu lub patelni, kontroluj poziom wysmażenia. Na grillu powinno wystarczyć około 7 do 8 min.
  4. Kiedy już burgery się zrobią, możecie zostawić je w piekarniku na do podgrzania. Uważajcie by nie wyschły

Ser do kanapki drwala

Ser pokrójcie w 1,5cm plastry, będą idealne do smażenia

  1. Panierujemy ser w mące oczywiście, jajku i bułce, najlepiej jajko i bułkę powtórzyć dwa albo 3 razy! Wtedy będziecie mieć pewność, że panierka jest gruba – miejcie też czyste ręce i wycierajcie je ręcznikiem papierowym pomiędzy etapami, by nie robić dziur w panierce. Warto ser po panierowaniu wrzucić do zamrażarki na 15 min.
  2. Tutaj robicie mięso 
  3. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzejcie olej. Kawałkiem jajka w bułce sprawdźcie czy jest wystarczająco gorący (zacznie skwierczeć)
  4. Zanurzamy serki i smażmy na złoty kolor, nie pozwólcie im się spalić! Wyjmijcie ser i wrzućcie na ręczniki papierowe do odsączenia tłuszczu.

Łączymy teraz wszystkie składniki, bułkę przecinamy na pół – mieszamy ze sobą musztardę z keczupem nimi smarujemy bułkę, kładziemy sałatę niczym na boskiej poduszce, na nią kładziemy mięso, a na mięsie smażony ser, tutaj możecie dodać sos żurawinowy oraz prażoną cebulkę lub pomidora, na koniec bekon – wszystko zamykamy pyszną bułką!

KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?