Z czego robią wegańską kiełbasę?
Dr Agata Sommer z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej zajmuje się badaniami dotyczącymi celulozy bakteryjnej od kilku lat. Celuloza bakteryjna jest już znana w przemyśle spożywczym, ale do tej pory najczęściej używana była do deserów, teraz przyszedł czas na wegańskie "mięso".
Polecany artykuł:
Produktów wegańskich jest na supermarketowych półkach coraz więcej. Chciałam sprawdzić, czy spożycie ich jest dla organizmu bezpieczne i odżywcze, czyli czy dany produkt posiada odpowiednie, zdrowe tłuszcze oraz optymalną ilość białka. Badania wykazały, że wiele produktów ma zdrowy skład pod względem odpowiednich kwasów tłuszczowych, jednak w niemal wszystkich problemem jest zbyt niska zawartość białka i nadmiar soli. To z resztą problem większości wysoko przetworzonych produktów spożywczych
- opowiada – dr Agata Sommer z Politechniki Gdańskiej.
W ramach realizowanego projektu pn. "Bacterial cellulose as a matrix for vegetarian meat substitutes", który finansowany jest w ramach IDUB (program "Inicjatywa doskonałości – uczelnia badawcza"), naukowczyni pracuje nad rozwiązaniami pozwalającymi na używanie tego polimeru jako głównego składnika wegańskich wędlin. Pracę w projekcie rozpoczęła od oceny składu i wartości odżywczych grupy produktów zaliczanych do wegańskich wędlin i kiełbas, które są powszechnie dostępne dla konsumentów. Celem ma być stworzenia substancji, która będzie najlepsza zarówno pod względem smakowym jak i odżywczym.
Wegańskie wędliny, kiełbasy i inne z celulozy
Celuloza bakteryjna to jadalny produkt, który nie posiada smaku i kalorii, nie jest też przez człowieka trawiony, ale - tak jak błonnik - powoduje szybkie uczucie sytości. Ma postać hydrożelu. Może być produkowana na skalę przemysłową, ale również dla użytku domowego. Występuje np. w postaci grzyba herbacianego w coraz popularniejszym w Polsce napoju o właściwościach prozdrowotnych, czyli kombuchy. Jest tania w produkcji i może mieć dowolnie nadany jej smak.
Nowoczesne badania na Politechnice Gdańskiej
Jak podaje uczelnia, w laboratorium celuloza otrzymywana jest zarówno z hodowli statycznej, jak i wstrząsanej. „Mieszanie zmniejsza długość włókien celulozy, powodując zmianę jej konsystencji na luźniejszą. Po zakończeniu hodowli materiał jest oczyszczany z bakterii i składników pożywki bakteryjnej, by nie ulegał dalszej fermentacji. Czysta celuloza podlega dalszym modyfikacjom.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]