W ten sposób podgrzewasz posiłki? Może się to źle skończyć

i

Autor: pixabay.com

niebezpieczne substancje

W ten sposób podgrzewasz posiłki? To śmiertelny błąd!

2024-06-03 13:14

Jest wszechobecny i od lat budzi liczne kontrowersje ze względu na potencjalne zagrożenia, jakie niesie dla zdrowia, a nawet życia ludzi. Niestety, ciężko się go całkowicie pozbyć z naszego życia. Najczęściej uwalniamy go niewłaściwie podgrzewając posiłki w mikrofalówce. Sprawdź, czy też popełniasz ten błąd.

Co to jest bisfenol A?

Bisfenol A to syntetyczna substancja chemiczna należąca do grupy fenoli. Stanowi podstawę produkcji poliwęglanów i żywic epoksydowych i ma wiele zastosowań w używanych na co dzień produktach. Każdy z nas ma je w kuchni, pracy czy w samochodzie. 

Podwyższone normy u niemal wszystkich Polaków

I choć nie myślimy o tym na co dzień, tworzywo to ma potencjalnie toksyczne działanie. Raport Europejskiej Agencji Środowiska (EEA) ujawnił, że niemal 92% Europejczyków i 99% Polaków mają w swoim organizmie podwyższone poziomy BPA. Dlatego warto wiedzieć, gdzie najczęściej możemy zetknąć się z tą niebezpieczną substancją oraz jakie środki ostrożności możemy podjąć, by uchronić się przed jej szkodliwym działaniem.

Niebezpieczny dla dorosłych

Bisfenol A jest substancją zaburzającą gospodarkę hormonalną. Jego działanie przypomina funkcjonowanie w organizmie estrogenów. Ma to negatywny wpływ na układ rozrodczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Dodatkowo u kobiet może mieć wpływ na rozwój endometriozy i ogólnie przyczyniać się do problemów z płodnością. U mężczyzn wiąże się z obniżeniem jakości nasienia i rozwojem raka prostaty.

Niebezpieczny dla dzieci

BPA przenikać może również przez łożysko. Dziecko narażone na jego działanie w życiu płodowym może cierpieć na zaburzenia behawioralne czy problemy z nadwagą. Jego zbyt wysokie stężenie może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chorób serca. Zwiększa też ryzyko rozwoju miażdżycy i zawałów serca.

To prawdziwe paragony grozy

Bisfenol A używany jest do produkcji plastikowych pojemników na żywność czy wewnętrznych powłok puszek konserwowych i napojów. Szczególnie groźne jest ich podgrzewanie.

Nadal związek ten obecny jest w wielu plastikowych przyrządach kuchennych, blenderach czy mikserach. Jest również składnikiem niektórych elementów elektroniki – telefonów komórkowych czy komputerów. Niebezpieczne mogą być również paragony drukowane na papierze termicznym zawierającym bisfenol.

Jak się przed nim uchronić?

Logicznie rzecz biorąc, ochrona przed szkodliwym działaniem bisfenolu polega na unikaniu materiałów zawierających tę substancję. I tu pojawiło się spore ułatwienie gdyż coraz częściej produkty wyprodukowane bez tej substancji oznaczone są jako „BPA free”. Wystarczy również unikać żywności zapakowanej w puszki i wybierać świeże lub zamrożone produkty.

GALERIA: Tych pracowników brakuje na Pomorzu. Barometr Zawodów 2024  

Pomorskie. Kolejka przed budką z lodami. Uda się ją uratować?

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na Facebooku lub na skrzynkę: redakcja.trojmiasto@eska.pl.