Dla prawdziwych smakoszy jagodzianka powinna być wypchana po brzegi owocami. Ważne jest też ciasto, którego nie powinno być zbyt wiele.
Okazuje się, że wyprodukowanie dobrej, rzemieślniczej jagodzianki nie jest tanie. Mirosław Kurek, cukiernik, prezes Stowarzyszenia Rzemieślnik wyjawił, ile kosztuje produkcja jednej jagodzianki. Zaznaczył, że jagody, które nabył kosztowały 50 złotych za kilogram.
Więc, ile może kosztować dobra, rzemieślnicza jagodzianka wypchana jagodami?
– zapytał.
Jeśli chcemy zrobić dobrą jagodziankę, musimy włożyć do niej 100 gramów jagód. To już jest pięć złotych za same jagody. Do tego dokładamy świetne ciasto maślane, do tego kruszonka maślana
– tłumaczył cukiernik.
Ile kosztuje dobra jagodzianka? Cena powala!
Cena, którą musimy zapłacić za rzemieślnicza jagodziankę jest wysoka i to właśnie za tyle, kupimy ją w większość cukierniach „z wyższej półki”. Na jaką kwotę musimy się przygotować?
Cukiernik ostatecznie wycenił, że rzemieślnicza jagodzianka nie może być tańsza niż 15, a nawet 20 złotych.