Każda gmina ustala stawkę za gospodarowanie odpadami według własnych kryteriów. W związku z rosnącymi kosztami obsługi tego zadania, większość samorządów zmuszona jest z roku na rok, choć nieznacznie podnosić stawki za wywóz odpadów. Wśród tych, którym udaje się je obniżyć jest m. in. Gdynia, która w 2024 nieznacznie obniżyła tę kwotę. Jednak, mimo obniżki, nadal jest ona dość wysoka.
Prawodawca dał jednak szansę na ograniczenie wydatków związanych z gospodarką odpadami. Co należy zrobić, by zaoszczędzić?
Każda gmina z „ulgą na kompostownik”
Z części opłat zwolnieni będą właściciele domów jednorodzinnych, przy których powstanie kompostownik przydomowy z bioodpadami stanowiącymi odpady komunalne.
Zgodnie z orzecznictwem, każda gmina musi wprowadzić na swoim terenie tzw. ulgę na kompostownik.
Poszczególne samorządy rozwiązują tę kwestię we własnym zakresie. Aby skorzystać z takiej ulgi, należy zgłosić się do swojej gminy i zapytać, jaka dokładnie ulga nam przysługuje i jakie należy spełnić warunki, by ją uzyskać. Niestety, ustawodawca nie określił jednej metody obniżania kosztów, dlatego w każdej jednostce wygląda to nieco inaczej. W niektórych jest to kilku lub kilkunastozłotowa obniżka na domownika w rozliczeniu miesięcznym. Inne gminy rozwiązują to jednorazową dopłatą na zakup jednego lub kilku kompostowników (gmina Michałowice). W tym przypadku można otrzymać na ten cel nawet 800 zł.
Co do kompostownika?
Do kompostownika wrzucamy bioodpady. I choć zasadniczo wiemy, co się do nich zalicza, w praktyce okazuje się to dużo bardziej skomplikowane. Warto zapamiętać, że do tego pojemnika możemy wrzucać skoszoną trawę, pozbawione nasion chwasty, opadłe liście, rozdrobnione gałęzie oraz obierki warzyw i owoców, przy czym nie przesiąkniętych środkami konserwującymi pozostałości po cytrusach. Do kompostownika nie wrzucamy również resztek po posiłkach.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]