Masz zaplanowany lot, ale chciałbyś coś w tym czasie coś przekąsić lub napić się wody? Pomimo licznych sztywnych przepisów, okazje się, że żadna z linii lotniczych nie zakazuje przewozu jedzenia zarówno w bagażu podręcznym, jak i tym rejestrowanym.
W bagażu rejestrowanym możemy przewozić praktycznie wszystko, co mieści się w ogólnych standardach i dopuszczalnych rozmiarach i wagach bagażu.
Jeśli chodzi o bagaż podręczny – przewóz jedzenia ma swoje ograniczenia. Podczas przewozu żywności do krajów Unii Europejskiej spoza UE zabroniony jest przewóz mięsa, nabiału i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, warzyw oraz owoców. Warto również poznać zasady celne innych krajów przez które będziemy przelatywać.
Jakie produkty możemy przewozić w bagażu podręcznym?
Zazwyczaj popularne linie lotnicze nie mają dodatkowych obostrzeń dotyczących przewozu jedzenia. Warto jednak zadbać o to, żeby produkty były zapakowane w oryginalne opakowanie i posiadały datę ważności.
Przewoźnik może nam zabronić wniesienia produktu, który szybko się psuje – szczególnie w przypadku dłużej podróży.
Przewóz płynów odbywa się na szczególnych zasadach. W bagażu podręcznym możemy posiadać łącznie 1 litr płynów podzielony w pojemnikach o maksymalnej pojemności 100 ml. Od początku 2023 roku niektóre lotniska zmieniły limity i można zabrać ze sobą do 2 litrów płynów.
Te produkty możesz przewieźć w bagażu podręcznym!
Do produktów spożywczych, które możesz przewieźć samolotem pomiędzy krajami UE oraz między krajami UE a Andorą, Liechtensteinem, Norwegią, San Marino i Szwajcarią należą:
- Ciasta domowe
- Cukierki, ciastka, chrupki, batony, chipsy
- Jedzenie dla niemowląt potrzebne na czas podróży
- Kiełbasy, wędliny, konserwy mięsne
- Kostki rosołowe
- Miód
- Owoce, warzywa, świeże zioła
- Produkty spożywcze w puszkach lub słoikach, np. zupy, sosy, galaretki, przyprawy, miód, czekolada
- Przyprawy orientalne w postaci płynnej
- Sosy, zupki, kisiele - sproszkowane
- Sery twarde typu parmezan
- Słoiki z przetworami (konfitury, kompoty itp.)
- Słoiki z suszonymi grzybami
- Żywność w postaci stałej, np. kanapki, herbatniki, sery, batoniki zbożowe, orzechy