Jesienna aura sprzyja ciepłym posiłkom. Zupa dyniowa to danie, które na pewno cię rozgrzeje. Choć obecnie jest bardzo popularna, to dwieście lat temu, mogli ją kosztować tylko wybrani.
Taką właśnie historię ma to danie na Haiti początkowo jedynie francuscy koloniści posiadali przywilej konsumowania zupy z dyni, gdyż uważali zupę za zbyt wykwintną dla podniebienia haitańskich niewolników, którzy mogli jeść jedynie zupę chlebową. Dopiero po rewolucji haitańskiej zupa z dyni stała się dostępna dla każdego mieszkańca wyspy i jest tradycyjnie spożywana przez Haitańczyków, jako symbol odzyskania wolności, każdego pierwszego dnia stycznia, począwszy od 1804 roku.
Polecany artykuł:
Obecnie najwięcej zupy z dyni spożywanej jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie podawana jest na obiad podczas Święta Dziękczynienia oraz Halloween.
Przepis na zupę z dyni
W Polsce coraz częściej pojawia się na naszych stołach. My mamy przepis prosto od Ewy Wachowicz. Wypróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI
- 1 kg - dyni olbrzymiej
- 3 ząbki - czosnku
- 1 - cebula
- 1 łyżka - masła
- 1 szklanka - śmietany
- 3 szklanki - wywaru jarzynowego
- ¼ łyżeczki - gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
DEKORACJA
- prażone pestki dyni
- 1 łyżka - oleju z pestek dyni
Dynię rozkroić, usunąć pestki. Odciąć kilogramowy kawałek, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do garnka z bulionem. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy się zeszkli dodać pokrojony w kostkę czosnek. Przesmażyć i przełożyć do zupy. Odrobiną wody „wymyć smak” z patelni, przelać do garnka z zupą. Gotować ok. ½ godziny. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić śmietaną zahartowaną odrobiną gorącego kremu. Na talerzu posypać chrupiącymi pestkami. Całość kolorystycznie i smakowo zwieńczyć kilkoma kroplami oleju z pestek dyni - jest bardzo ciemny, w smaku i aromacie orzechowy (jeśli nie uda się go kupić, to w zamian proponuję dać oliwę).
Jesienne grzyby. Te okazy znajdziesz w lesie w październiku. Niektóre z nich mogą niebawem zniknąć!