Najlepsze pierogarnie w Gdańsku. Tutaj zjesz pierogi tradycyjne i z nutką szaleństwa [GALERIA]

i

Autor: pixabay

Restauracje

Najlepsze pierogarnie w Gdańsku. Tutaj zjesz pierogi tradycyjne i z nutką szaleństwa [GALERIA]

Pierogi najlepsze u babci – to wiadomo, ale… dajmy szansę tym z restauracji, bo opinie zachęcają do odwiedzenia choć jednej z naszych propozycji. W galerii przygotowaliśmy ten najlepsze, w opiniach Google.

Pierogi nie narodziły się w Polsce. Historia naszego dania narodowego

Współcześnie pierogi są uważane przez Polaków, jak i cudzoziemców, za potrawę typowo polską, wręcz narodową. Jednak pierwsza tego typu potrawa narodziła się w Chinach. Tak, dobrze czytacie. To tam powstał pomysł nadziewania kawałków ciasta makaronowego różnymi rodzajami farszu i ich gotowania, pieczenia lub smażenia . I to z Chin przez Ruś dotarł do Polski.

Według legendy Jacek Odrowąż- polski duchowny  zachwycił się smakiem pierogów podczas wizyty w Kijowie i dzięki niemu zagościły w Polsce. Miał on karmić pierogami polską biedotę.

W XVII wieku pierogi (gotowane, pieczone, jak i smażone) były już dobrze znane w kuchni staropolskiej. Świadczą o tym liczne przepisy na pierogi zamieszczone przez Stanisława Czernieckiego w najstarszej polskiej książce kucharskiej pt. Compendium ferculorum z 1682 roku. Znalazł się tam przepis na gotowane pierożki z farszem zawierającym nerkę cielęcą, łój i „zieloność”, obficie doprawionym solą pieprzem i gałką muszkatołową. Czerniecki podał przede wszystkim wiele przepisów na pierogi na słodko, czyli z jakimkolwiek „konfektem” (konfitury, owoce w cukrze) zawiniętym w ciasto uformowane na kształt pierożka, np. przepis na pieczone pierożki z ciasta francuskiego czy przepis na pieczone lub smażone pierożki z ciasta drożdżowego z nadzieniem różanym i z owoców bzu.

Jak pierogi to jakie?

Z mięsem, kapustą, a może ruskie? To już przeszłość. Okazuje się, że restauracje oferują przeróżne smaki. Dla tradycjonalistów mogą być one kontrowersyjne. W menu znajdziemy pierogi ze szpinakiem, czy takie stylizowane na burgera, czyli z wołowiną serem cheddar i piklami. Są także wersje dla wegetarianów na przykład pierogi z tofu.

Oprócz tradycyjnych pierogów lepionych, powstaje coraz więcej restauracji, które oferują pierogi pieczone. Są to pierogi z ciasta drożdżowego pieczone w piecu. Są one bardziej sycące i większe. Tutaj także znajdziemy rozmaite smaki. Rozpoczynając od mięsnych, poprzez te z serem, kończąc na wege.

Najlepsze pierogarnie w Gdańsku. Oto TOP 10!

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]

Historia dwóch stadionów. Z kroniki gdańskiego żużlu.