Na czym smażone są tradycyjne pączki? Odpowiedź cię zaskoczy

2025-02-27 7:25

Te najbardziej tradycyjne muszą być drożdżowe, pulchne, rumiane i najlepiej z konfiturą różaną. Z czasem przyzwyczailiśmy się też do lukru i skórki pomarańczowej na wierzchu. To jest wersja idealna. Każdy cukiernik zna też tajemnicę smażenia pączków. Rodzaj tłuszczu jaki jest do tego wykorzystywany może zszokować!

zdjęcie poglądowe

i

Autor: Pixabay.com

Tłusty czwartek nie bez powodu tak się nazywa. Pierwsze skojarzenie z nazwą może prowadzić nas do ponurej wizji tego, jak będziemy wyglądać gdy takie "tłuste czwartki" urządzimy sobie zbyt często. Nazwa wynika jednak również tego, że popularne wtedy pączki i inne smakołyki są smażone w głębokim tłuszczu. Dietetycy łapią się za głowy ale duża porcja tłuszczu to podstawa sukcesu przy produkcji pączka!

Na czym smażyć pączki?

By pączki wyszły pięknie złote i rumiane ważna jest odpowiednia temperatura smażenia. Tłuszcz do którego są wkładane w całości musi być naprawdę gorący. Powinien mieć temperaturę ok. 170 – 180 stopni. W niższej, pączki nasiąkną tłuszczem, w wyższej przypalą się z wierzchu, a w środku będą surowe. Nie każdy tłuszcze jednak dobrze reaguje w tak wysokiej temperaturze. 

Na czym smaży się pączki

Aby tłuszcz osiągnął odpowiednią temperaturę, musi być dobrze wybrany. Tradycyjnie używany i według smakoszy dający najlepszy efekt smakowy jest łój zwierzęcy czyli smalec! Do smażenia pączków i faworków najlepszy jest smalec wieprzowy. Dobrą alternatywą  jest olej rzepakowy lub kokosowy, ale nie da już tego niepowtarzalnego smaku i tłustości pączków na jaką czekają nasze podniebienia. Wykorzystać do smażenia można również lej z orzechów arachidowych (ziemnych), olej ryżowy.

Tłusty czwartek 2025

W 2025 roku tłusty czwartek wypada 27 lutego. 

Tak powstają pączki na tłusty czwartek
Czym się różni pączek od krepla na Śląsku? QUIZ
Pytanie 1 z 10
Sekretny składnik ciasta na kreple to: