Masz już dosyć nudnych przepisów na słodkie dania? Chciałbyś spróbować Kaszub „na słodko”? Sprawdź przepisy od Sylwii Garskiej-Chmarycz. Zapytaliśmy Sylwię o jej ulubione desery!
Sylwia Garska-Chmarycz i jej kaszubska kuchnia
Sylwia Garska-Chmarycz z Choczewa dała poznać się licznej publiczności w IX edycji kulinarnego programu MasterChef Polska, gdzie zaszła do finału. Zajęła drugie miejsce. Dzisiaj Sylwia prowadzi eventy, szkolenia i warsztaty. W 2021 roku spełniła największe i najdłużej oczekiwane na spełnienie marzenie - wydała książkę kucharską "Smaczne garnki". Sylwia Garska-Chmarycz w swoich daniach wykorzystuje lokalne produkty i jak sama mówi, definiuje kuchnię Kaszub na nowo.
Polecany artykuł:
Desery po kaszubsku. Przepis na Kaszubskie brownie
Jednym z ulubionych słodkości Sylwii jest kaszubskie brownie. To nic innego jak ciasto czekoladowe z jabłkiem. Danie zasmakuje całej rodzinie – zarówno mężowi, żonie, jak i dzieciom. Jak sama mówi, to dosyć prosty przepis, a składniki nie są „wyszukane” ze sklepowych półek. Wystarczy otworzyć lodówkę.
Kaszubskie brownie to czyściciel lodówki. Wszystkie składniki znajdziemy w lodówce. Brownie szybko się przygotowuje
- wyjaśnia Sylwia Garska-Chmarycz.
Składniki na Kaszubskie brownie:
- 1 kostka margaryny (palma)
- pół szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżki czarnego kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki konfitury śliwkowej lub jakiekolwiek resztki dżemów z lodówki
- 2 jabłka
Danie przygotowuje się 20 minut. Ciasto pieczmy przez 45 minut w piekarniku. Potrzebujemy garnka, miksera, blaszki keksówki. Jak mówi Sylwia, jest jeszcze jeden bardzo ważny element – nie być na diecie, bo to ciasto to dietetyczny „grzeszek”.
Jak przygotować Kaszubskie brownie?
- Kostkę palmy zagotuj z cukrem, wodą i kakao. Odstaw na chwilę ba bok do lekkiego ostudzenia, następnie wbij 3 całe jajka, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i konfiturę i wszystko dokładnie wymieszaj mikserem.
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę i połącz z ciastem, mieszając drewnianą łyżką. Całość przelej do przygotowanej foremki (ja używam podłużnej keksówki). Ciasto piecz w piekarniku z funkcją góra/dół w 180 stopni Celsjusza przez 45 min.
Wyciągnij ciasto na półmisek i sowicie posyp cukrem pudrem. Nie żałuj sobie!
Jak podkreśla wice-masterchef, im starsze ciasto, tym lepsze. Trudno jednak będzie się powstrzymać od dodatkowej porcji.
Przepis na lody szczawiowe, czyli Rozkoszna łąka
Zazwyczaj lody kojarzą się nam ze smakiem truskawki czy czekolady. A co powiecie na szczaw?
Szczawiem zastępujemy limonkę i cytrynę. Takie sorbety jak najbardziej są smaczne i proste do zrobienia. A szczawiu jest pod dostatkiem w każdej wejherowskiej gminie
– zachęca Sylwia.
Składniki na lody szczawiowe (Rozkoszna łąka):
- 6 żółtek
- 0,5 l mleka
- 200 g śmietany 30% (np śnieżka Perlino)
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 1 marakuja
- mleczko kokosowe
- 1 szklanka ziaren tapioki
- 0,5 kg liści świeżego szczawiu (pod dostatkiem w każdej wejherowskiej gminie)
Zrobienie dania zajmuje Sylwii pół godziny, ale trzeba wziąć pod uwagę oczekiwanie na zmrożenie wszystkich składników. Jest to zwykle 12 godzin.
Aby przygotować Rozkoszną łąkę potrzebujesz 2 garnków, blendera, foremki oraz.... koca i poduszki.
Jak zrobić lody szczawiowe (Rozkoszna łąka)?
- Mleko wraz ze śmietanką i połową cukru podgrzej do wysokiej temperatury, tak aby nie zagotować
- W osobnym garnku w kąpieli wodnej ucieraj żółtka z cukrem na puszystą masę. Pilnuj, aby żółtka się nie ścięły. Po uzyskaniu puszystej masy dodawaj powoli ciepłe mleko ze śmietanką delikatnym strumieniem.
- W blenderze zmiksuj liście szczawiu na bardzo wysokich obrotach. Papkę z liści przetrzyj przez sito, tak aby soku było jak najwięcej. Możesz tę czynność powtórzyć lub przecisnąć liście przez sokowirówkę - będzie szybciej. Sok ze szczawiu dodawaj do masy mleczko-jajecznej. Powinna uzyskać ładny zielony kolor.
- Całą masę lodową przelej do foremek i włóż do lodówki na 12 godzin, będzie idealna. Aby nie wyschła, przykryj ją folią spożywczą, tak aby nie dotykała masy.
Lody mają bardzo kremowy, słodki i zarazem kwaskowaty smak, są idealne na gorące dni i mega orzeźwiające.
Przepis na Ruchanki miodzianki – drożdżowe placki z miodem
Ruchanka to słowo, które wzięło się od kaszubskiego ruchôcze. Miano ruchanek mają płaskie, owalne racuszki z ciasta chlebowego (co daje smak lekko kwaśny) lub drożdżowego (smak słodkawy), smażone na gorącym tłuszczu. Ruchanki wpisane są na Listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego - istne miano kaszubskiego dania.
Sylwia Garska-Chmarycz proponuje Ruchanki miodzianki – drożdżowe placki z miodem.
Składniki na Ruchanki-miodzianki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 0,5 l mleka
- 3 jajka
- 80 g masła
- 1 łyżka cukru
- 40 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
Czas przygotowania - 30 minut + oczekiwanie na wyrośnięcie drożdży
Danie dla 6 osób. Potrzebne są patelnia i wolny poranek, żeby „pobawić się trochę drożdżami”.
Jak przygotować Ruchanki-miodzianki?
- Wstań rano i zrób zaczyn z drożdży: podgrzej troszkę mleko (do 33 stopni Cejsusza), wsyp łyżeczkę cukru, rozdrobnij drożdże i podsyp trochę mąką np. 1 łyżką. Możesz ten proces przyśpieszyć (ja tak zawsze robię), wkładając zaczyn do piekarnika nagrzanego do 35 stopni C na 20 minut.
Ładnie wyrośnie, no i na chwilę możesz wrócić do łóżka, aby wytłumaczyć mężowi/żonie proces tworzenia ruchanek krok po kroku
- mówi Sylwia.
2. Po 20-30 min dodaj resztę składników - masło, mąkę, jajka i sól. Wyrabiaj ciasto do uzyskania miłej, gładkiej konsystencji np. drewnianą łyżką. Odstaw w ciepłe miejsce po przykryciu ściereczką.
3. Po mniej więcej godzinie walnij pięścią w ciasto i zacznij je znowu wyrabiać. jeśli będzie się troszkę kleić, to podsyp mąką (ale nie przesadzaj, bo będzie twarde).
4. W bardzo rozgrzanym oleju na patelni układaj ruchanki łyżką. kontroluj to, bo szybko się pieką. Mają być rumiane z obu stron. Odsądź na papierze. Zadaj się ruchankami, polewając je miodem.
Przepis na Szafirową kulę, czyli legumina na galaretce z kawy i musie z tamaryndowca
Legumina to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Wielu z nas pamięta ją z rodzinnych imprez, kiedy to gościła na stołach. Co powiecie na wersję z kawą i musem tamaryndowca?
Składniki na Szafirową kulę:
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru + 1 łyżeczka do galaretki
- szczypta soli
- 1 cytryna
- 5 łyżeczek żelatyny
- 8 lasek tamaryndowca
- 1 filiżanka zaparzonej kawy
Czas przygotowania to 30 minut + trzeba doliczyć czas na schłodzenie
Danie dla 6 osób. Poziom - średnio trudne. Potrzebujesz miksera i foremki. Jak przyznaje Sylwia, ważny jest jeszcze jeden element:
Potrzeba wspomnień z mocno zakrapianej imprezy na Kaszubach lub kogoś, kto ci opowie jakie cuda dzieją się na kaszubskich imprezach
– mówi Garska-Chmarycz.
- Jajka należy sparzyć przed przystąpieniem do pracy (nie będą przychodziły obróbki termicznej). Żółtka oddziel od białek, utrzyj je z 3 łyżkami cukru na kogel-mogel. Namocz 4 łyżeczki zęlatyny w małej ilości zimnej wody, aż spęcznieje. Białka ubij na sztywną masę, dodając szczyptę soli i 2 łyżki cukru.
- Obie masy łączymy ze sobą szpatułką (delikatnie), ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok, który również dodajemy do masy. Podgrzewamy żelatynę w kąpieli wodnej i dodajemy do masy delikatnym strumieniem, cały czas mieszając. Formę podania zostawiam Twojej inwencji twórczej.
- Galaretka z kawy: do filiżanki gorącej kawy rozpuszczalnej lub z ekspresu dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę żelatyny. Intensywnie mieszaj, aby składniki się rozpuściły. Wylej do foremki cienką warstwę.
- Mus z tamaryndowca: obierz tamaryndowca z łupiny, miąższ wraz z pestkami włóż do garnka, podlej odrobiną wody, delikatnie podgotuj, a nasiona same wypadną. Jest to bardzo słodkie, więc już nic więcej nie potrzeba.
- Skomponuj deser na galaretce z kawy i musie z tamaryndowca. Dodaj coś chrupiącego, np. dmuchany ryż, kwiaty szafirka. Już po pierwszym kęsie będziesz w innej epoce!