Liść laurowy to popularna przyprawa zup i sosów. Kiedy go dodać, aby danie było idealne w smaku?

i

Autor: pixabay

Kulinaria

Liść laurowy to popularna przyprawa zup i sosów. Kiedy go dodać, aby danie było idealne w smaku?

2023-08-01 15:05

Liść laurowy to dodatek do każdej zupy i wielu sosów. Każda gospodyni domowa zna tą przyprawę bardzo dobrze. Jednak niewielu wie, w którym momencie powinno się go dodawać.

Wysuszone liście laurowe mają bardzo aromatyczny smak. W kuchni używane są do przyprawiania bigosu, galaret mięsnych, kapuśniaku z kwaśnej kapusty, rosołu, ale nadają się także do zup jarzynowych i mięsnych, sosów i pieczeni. Są bardzo ważnym składnikiem marynat oraz zalew do marynowania warzyw. Nie da się ukryć, że jest jednym z podstawowych składnik wielu dań. Poza wpływaniem na smak przyprawa ta, ze względu na działanie przeciwmikrobowe, wydłuża trwałość potraw.

Ponadto, liście laurowe dobrze wpływają podczas leczenia kaszlu, zaburzeniach ukrwienia, schorzeniach skóry czy przy chorobach reumatycznych.

Kiedy dodać liście laurowe do potrawy?

Choć każdy z nas używa liści laurowych do przyrządzania swoich potraw, to niewielu wie, kiedy jest ten odpowiedni moment na dodanie ich do potrawy.

Najczęściej przyprawa ta dodawana jest na samym początku gotowania. Jednak jest to błąd!

Optymalne jest wrzucenie przyprawy do potrawy na 10 minut zanim będzie gotowe. Należy zaznaczyć, że nie wszystkie dania powinny być przyprawione laurem. Najlepsi kucharze nie mieszkają liści laurowych z produktami mącznymi – może to zepsuć smak dania.

7 najlepszych książek dla nastolatków na sierpień 2023

Kuchnia ukraińska - co chętnie się jada w Ukrainie?