Karp na wigilijnym stole. Sprawdziliśmy, czy Pomorzanie nadal jedzą tradycyjną rybę [SONDA]

2024-12-23 14:36

Choć wiele osób wiąże swoje wspomnienia z karpiem na wigilijnym stole, to jednak historia tej potrawy nie jest tak długa, jak długie są inne chrześcijańskie obrzędy. Sprawdziliśmy, czy na wigilijnych stołach na Pomorzu gości karp.

Karp na wigilijnym stole

i

Autor: Pixabay.com

Choć wzmianki o karpiu w polskiej kuchni pojawiają się już w XII wieku, gdzie w późniejszych czasach popularność spożywania tej ryby nieco spadła, poprzez prowadzone w tym czasie wojny.

Karp ponownie powrócił do kuchni dopiero pod koniec XVII wieku, kiedy to w hodowli pojawił się karp królewski, posiadający znacznie większą ilość mięsa. Mimo swojej popularności w tych czasach, karp nie był w żaden sposób kojarzony z Wigilią. Na święta chętniej serwowano szczupaka. Odmianę, która stała się tak popularna, wyhodowano jednak dopiero w XIX wieku.

Czy Pomorzanie jedzą karpie? Przeprowadziliśmy sondę

Według szacunków w tym roku połowy karpi są wyższe niż przed rokiem o ok. 10 proc. i wynoszą ok. 20 tys. ton. O ile w ubiegłym roku cena zbytu była na poziomie 17-18 zł/kg, to w tym roku proponuje się 14-15 zł/kg.

Niższe ceny zbytu karpi nie oznaczają, że ryba jest tańsza także dla konsumentów. Ceny w detalu są na ogół wyższe niż w ubiegłym roku; ryba patroszona kupowana w sieciach handlowych to wydatek rzędu 30 zł/kg, filety ze skórą kosztują 40-50 zł, najdroższe są filety z nacinanymi ośćmi, za które trzeba zapłacić nawet ok. 60-80 zł/kg.

Prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" Zbigniew Szczepański zwraca uwagę, że w ostatnich latach bardzo zmienił się sposób sprzedaży karpia. Kilka lat temu ryba ta najczęściej kupowana była "prosto z wody". Teraz sprzedaż żywych karpi jest bardzo ograniczona, praktycznie można je nabyć jedynie na bazarach i w gospodarstwach rybackich. Sieci handlowe wycofały się z ich sprzedaży pod wpływem nacisków obrońców praw zwierząt.

Trójmiasto Radio ESKA Google News

Połowy i cena sprzedaży karpia coraz wyższe z roku na rok, więc sprawdziliśmy, czy Pomorzanie jedzą tą rybę. A może wolą inne? Zapytaliśmy naszych Czytelników, czy na ich stole w Wigilię pojawi się karp.

Okazało się, że zdania są podzielone. Niektórzy z Was odpowiedzieli, że nie wyobrażają sobie Wigilii bez karpia, ale najwięcej osób stwierdziło, że wybierają inne dania. Co myślicie o karpiu w święta? Oto, niektóre z Waszych komentarzy!

U mnie nie ma, nigdy nie było i nigdy nie będzie.

Coście uczepili się tego karpia? Inne ryby można jeść a karpia nie? Bzdura.

A w życiu! Jest tyle pysznych ryb żeby zjeść, a nie jakiegoś śmierdziucha.

No niech te rybki sobie w ocenie i w morzu pływają. Ja też nie jem rybek.

GALERIA: Te prezenty dostawały dzieci w PRL-u. Wielu z was na pewno je pamięta!

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na Facebooku lub na skrzynkę: [email protected].

Pomorskie. Pierwszy śnieg w tym roku