Deficyt cukru w znacznym stopniu wynika z zachowań konsumentów - powiedział ekonomista banku Credit Agricole Jakub Olipra. Dodał, że efektem wzmożonego popytu a także większych kosztów produkcji będą kolejne podwyżki.
Według eksperta, "żaden system logistyczny nie jest w stanie obsłużyć konsumentów, którzy wykupują cukier w ilościach hurtowych". Wyjaśnił, że sklepy analizują strukturę i ilości zakupów, dostosowując do nich zapasy. Jednak - jak zaznaczył - "utrzymanie dużych zapasów jest dla nich kosztem, a często nie jest to możliwe ze względów braku odpowiedniej powierzchni".
Niestety - na cukrze nie skończą się podwyżki.
Co zdrożeje najbardziej? Jak wynika z danych z portalu Strefa Biznesu mowa o konkretnych produktach, których cena za chwile może zwalić z nóg! "W sierpniu zacznie się prawdziwe szaleństwo" - czytamy. Za jakie produkty przyjdzie nam zapłacić znacznie więcej?