Wykorzystamy do niego owoce, ale też niektóre warzywa. Uda się go przyrządzić latem, ze świeżych produktów, ale też zimą z soków owocowych zamkniętych w słoikach. Od a do z przyrządzicie go sami, a wykonanie jest tak proste, że nawet dzieci wykonają go samodzielnie.
Polecany artykuł:
Deser z PRL-u, który wciąż kochamy
Chodzi oczywiście o kisiel - hit PRL-u i zapomniany deser i słodka przekąska idealna dla wegan, dzieci i chorych. Sprawdzi się w sytuacjach, gdy brakuje apetytu, pomoże wrócić do formy po operacjach i wesprze ukłąd trawienny! Same plusy i do tego prosty przepis!
Prostota tkwi w ilości składników: owoce, woda, mąka i kilka przypraw - to wszystko. Można go jeść na ciepło i zimno, z dodatkami lub bez. Kisiel możemy podać jako deser, podwieczorek czy zjeść rezygnując ze słodkiej przekąski.
Zdrowy deser dla dzieci
Kisiel idealnie sprawdzi się też dla maluszków: jeżeli przyrządzisz go w domu, masz pewność, ze podajesz dziecku produkt bez zbędnych dodatków. Niewiele sklepowych zamienników możemy w tak prosty sposób wykonać w domowej kuchni. Wszystkie składniki macie w domu!
Kisiel - jakie ma właściwości prozdrowotne?
Podstawowym składnikiem domowego kisielu są owoce. W zależności od preferencji można wykorzystać ich konkretny rodzaj lub wymieszać wiele różnych odmian. Truskawki dostarczą do organizmu magnezu, potasu i pektyn, wiśnie zawierają takie składniki mineralne jak: fosfor, potas i wapń, można też użyć świeżego soku z marchwii czy buraków! Wszystko zależy od naszej wyobraźni.
Kisiel jest świetnym produktem osłonowym na żołądek za sprawą mąki i skrobi ziemniaczanej. Wykazują one pozytywny wpływ na układ pokarmowy i łagodzą podrażnienia. Ponadto sprzyjają gojeniu się ran zewnętrznych i wewnętrznych, zatem warto stosować kisiel na wszelkiego rodzaju zatrucia pokarmowe, biegunki oraz wrzody.
Jak zrobić kisiel w domu?
Przepis na kisiel warzywno-owocowy według przepisu Jadłonomii:
Składniki na 2 - 4 porcje:
- 1 szklanka soku marchewkowego
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 1 – 2 łyżeczki syropu z agawy
- ¼ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Domowy kisiel przygotujesz tak jak każdy z torebki, ale zamiast proszku z paczki sięgnij po cukiernicę i mąkę ziemniaczaną. W tym powyżej możesz użyć dowolnego soku owocowego czy warzywnego, mieszać kilka i szukać ulubionego smaku!W szklance zostawiasz trochę płynu - nieco ponad pół szklanki i w takim zimnym soku rozpuszczasz mąkę ziemniaczaną, resztę podgrzewasz - unikaj wrzenia. Do gorącego płynu dodajesz zawartość szklanki i gotowe. Smakuje na zimno lub ciepło, z dodatkiem bitej śmietany, śmietanki owoców czy czegokolwiek co lubiemy.