Do podpisania listu intencyjnego między Krajową Federacją Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, Uniwersytetem Gdańskim i Univentum Labs (spółka celowa UG) w sprawie utworzenia ośrodka badawczego wyspecjalizowanego w zwalczaniu salmonelli doszło w poniedziałek (1 lipca), o czym poinformowało biuro prasowe uczelni.
Jak podkreślono w przesłanym komunikacie, Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Europie o wartości 3 mld euro.
Podczas chowu ptaków oraz produkcji jaj zdarzają się przypadki zakażenia bakteriami salmonella. Fakt ich wykrycia w krajach, gdzie te produkty są eksportowane, pociąga za sobą konieczność wypłaty odszkodowań, a co ważniejsze przynosi poważne straty wizerunkowe dla polskich hodowców
– zaznaczono.
W informacji podano, że Polska Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj postanowiła zaangażować własne środki finansowe w celu ograniczenia rozprzestrzenia się lekoopornych form bakterii salmonella w hodowli ptaków oraz w środowisku.
Polecany artykuł:
Rozwiązanie problemu będzie innowacyjne, a zarazem ekologiczne przy zastosowaniu preparatów zawierających bakteriofagi, czyli wirusy wyizolowane ze środowiska, które namnażają się w komórkach bakterii powodując ich skuteczną eliminację
– wskazano.
Univentum Labs powierzyło prace nad projektem naukowcom z Uniwersyteckiego Ośrodka Badań Stosowanych i Międzyobszarowych Uniwersytetu Gdańskiego. Preparaty te będą mogły być zastosowane w całym cyklu produkcji mięsa i jaj od „od pola do stołu” zdecydowanie ograniczając obecność i rozprzestrzenianie się bakterii salmonella, a co najistotniejsze pozwolą ograniczyć ilość stosowanych w hodowli antybiotyków. Fakt ten zdecydowanie podniesie mikrobiologiczną jakość mięsa drobiowego oraz jaj na rynku europejskim oraz światowym
– dodaje biuro prasowe UG.
Rektor Uniwersytetu Gdańskiego prof. Piotr Stepnowski podkreślił, że podpisanie listu intencyjnego jest niezwykle ważnym wydarzeniem.
Wydarzeniem, w którym,po pierwsze, realizujemy nasze badania rozwojowe, które służą usuwaniu infekcji drobiu, ale również zawiązujemy wieloletnią, mam nadzieję, współpracę z Krajową Federacją Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, aby województwo pomorskie, nasz region, stał się prawdziwym liderem innowacji w bezpieczeństwie żywności
- stwierdził.
Jako chemik i specjalista od ochrony środowiska wiem doskonale, jak ważna jest bezpieczna żywność. Dzisiaj bez nowoczesnych rozwiązań badawczych, naukowych, bez innowacji w technologiach produkcji żywności nie mamy szansy, aby konkurować ze zdrową, bezpieczną i niezainfekowaną żywnością. Dlatego tak bardzo cieszę się, że dochodzi do podpisania tej ważnej dla nas i strategicznej umowy
– zaznaczył prof. Stepnowski.
GALERIA: Wakacje na Kaszubach to nie tylko hotele i pensjonaty. Te opcje urlopowe to nowość!
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na Facebooku lub na skrzynkę: [email protected].