Ten owoc wraca do łask. Zrobisz z niego sok, nalewkę lub przetwory

i

Autor: pixabay

Zdrowie

Ten owoc wraca do łask. Zrobisz z niego nie tylko nalewkę, ale też sok i przetwory

2024-01-08 7:05

Dereń jadalny, niegdyś lekceważony, obecnie przeżywa renesans. Choć jego prozdrowotne atuty są mało rozpoznane, wartości odżywcze ma obfite. W jaki sposób najlepiej włączyć go do diety?

Już dawno temu dereń jadalny był uznawany za świetne źródło witamin. Potem ludzie o nim zapomnieli. Teraz powoli wraca do łask.

Jakie wyjątkowe właściwości ma dereń?

Dereń jadalny w swoim naturalnym środowisku rośnie zwłaszcza w zaroślach i na zalesionych stokach rejonów o łagodnym klimacie. Kwitnie przed rozwojem liści, od marca do kwietnia.

Jego owoce są słodko-kwaśne, mocno cierpkie ze względu na duży udział tanin (2,5 g/100 g). Bogate są w polifenole, kwasy organiczne, witaminę C i antocyjany.

Dereń jako ozdoba, ale też składnik przetworów i soków

Dereń jadalny uprawiany jest jako roślina ozdobna. Efektownie wygląda kiedy kwitnie, ale także jesienią – wtedy pojawią się na nim owoce.

Jednak jest on w całkowicie jadalny, jak wskazuje jego nazwa. Doskonale sprawdzi się w kuchni. Jego owoce nadają się na przetwory, np. marmoladę, dżem, nalewki (dereniówka), nadzienie do cukierków.

Niedojrzałe zaś owoce można także kisić w solance, otrzymując produkt bardzo podobny do oliwek.

Dereń ma działanie antyseptyczne, pomaga zwłaszcza w utrzymaniu higieny jamy ustnej. Obłupana z kory gałązka kwitnącego derenia, pogryziona na końcu jest skutecznym środkiem do czyszczenia zębów.

To prawdziwe łamańce językowe na Pomorzu. Nie sposób wymówić nazw tych miejscowości!

Radiowóz zaczął wyprzedzać, sekundy dzieliły ich od tragedii