Już dawno temu dereń jadalny był uznawany za świetne źródło witamin. Potem ludzie o nim zapomnieli. Teraz powoli wraca do łask.
Jakie wyjątkowe właściwości ma dereń?
Dereń jadalny w swoim naturalnym środowisku rośnie zwłaszcza w zaroślach i na zalesionych stokach rejonów o łagodnym klimacie. Kwitnie przed rozwojem liści, od marca do kwietnia.
Jego owoce są słodko-kwaśne, mocno cierpkie ze względu na duży udział tanin (2,5 g/100 g). Bogate są w polifenole, kwasy organiczne, witaminę C i antocyjany.
Polecany artykuł:
Dereń jako ozdoba, ale też składnik przetworów i soków
Dereń jadalny uprawiany jest jako roślina ozdobna. Efektownie wygląda kiedy kwitnie, ale także jesienią – wtedy pojawią się na nim owoce.
Jednak jest on w całkowicie jadalny, jak wskazuje jego nazwa. Doskonale sprawdzi się w kuchni. Jego owoce nadają się na przetwory, np. marmoladę, dżem, nalewki (dereniówka), nadzienie do cukierków.
Niedojrzałe zaś owoce można także kisić w solance, otrzymując produkt bardzo podobny do oliwek.
Dereń ma działanie antyseptyczne, pomaga zwłaszcza w utrzymaniu higieny jamy ustnej. Obłupana z kory gałązka kwitnącego derenia, pogryziona na końcu jest skutecznym środkiem do czyszczenia zębów.
To prawdziwe łamańce językowe na Pomorzu. Nie sposób wymówić nazw tych miejscowości!