Kanie

i

Autor: Monika Czekańska

grzyby 2024

Te grzyby włóż do szklanki. Dlaczego grzybiarze tak robią?

Grzybiarze mają swoje sposoby na zbieranie i wybór najlepszych miejsc w lesie, ale są też triki, które wykraczają poza podstawy z wiedzy o grzybobraniu. Mało kto wie, że małe, nierozwinięte kanie też warto zerwać i wziąć do domu. Na parapecie zostaną świeże i jeszcze urosną! Zobacz, jaki to sposób.

Czubajka kania, regionalnie zwana jest również sową, gapą, dropem czy gularką, rośnie w całej Polsce. Największy jej wysyp notuje się w okolicach sierpnia-września, choć znaleźć można ją w lasach, na łąkach i polanach można już od czerwca. Warto znać jeden tik, który przyda wam się, jeżeli lubicie jeść kanię czubajkę. Zobaczcie tą prostą metodę!

Niewielkie owocniki czubajki kani często pozostawiane są w lesie. Powód jest prosty. Grzyb jest najsmaczniejszy smażony w całości, a grzybiarze wolą zostawić malucha, by urósł lub nie wiedza jak przyrządzić nierozłożony owocnik grzyba. Szukają dużych, płaskich kapeluszy, które łatwo przygotować w panierce. Inne powód, to obawa przed pomyłką. Młody owocnik czubajki kani łatwiej pomylić z trującym muchomorem. 

Dlaczego warto zerwać młodą kanię?

Młody owocnik można jednak spokojnie wziąć do domu i poczekać aż się rozwinie na domowym parapecie. Wystarczy grzyba wsadzić do szklanki z wodą. Już po dwóch dniach kapelusz będzie większy, a dla nas to więcej smacznego grzyba do zjedzenia. Najlepiej przygotować 

Kanię łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym lub muchomorem plamistym. Różni je jednak kilka bardzo charakterystycznych elementów. Oto one:

  • Pierścień pod kapeluszem kani jest miękki i wełnisty. Można go też przesuwać po trzonie. Tymczasem pierścień muchomora jest strzępiasty i nie da się go przesunąć.
  • Muchomor sromotnikowy ma słodki zapach przypominający nieco miód.
  • U muchomora sromotnikowego skórka na kapeluszu jest niemal gładka. Kania posiada charakterystyczne brązowe plamki.
Pomorskie. Najwyższe budynki w Gdańsku. Sięgają niemal chmur!

Quiz. Fakty i mity o grzybobraniu

Pytanie 1 z 10
Czy wszystkie grzyby jadalne mają rurki pod kapeluszami?