Stół wielkanocny

i

Autor: NAC

Wielkanoc

Stoły wielkanocne Polaków na starych fotografiach. Zobacz, jak zmieniły się na przestrzeni lat

Niezmiennie jajka i pokaźne baby wielkanocne - to podobieństwa i w tym temacie nic się nie zmieniło, nie ma Wielkanocy bez tych atrybutów. Przed laty na stołach był obecny alkohol i całe świńskie głowy. Zobacz, czym różnią się stoły z XXI wieku od tych z Polski XIX wieku.

Wielkanoc w starych fotografiach

Tradycje wielkanocne to jedne z najstarszych obyczajów, pozostają bez zmian przez bardzo długi czas i powoli ewoluują. Tradycyjny koszyczek wyglądał bardzo podobnie sto lat temu i dziś. Przeglądając zbiory Narodowego Muzeum Cyfrowego, możemy zauważyć drobne zmiany. Coraz mniej naturalnych ozdób, coraz więcej gotowych baranków. A wy, widzicie więcej podobieństw czy różnic?

Jak kiedyś obchodzono Wielkanoc?

Ozdobiona napisem Alleluja głowa świni czy olbrzymie baranki wypiekane z ciasta - tak kiedyś wyglądały Święta. Nie brakowało oczywiście barwnych pisanek i zdobnej zastawy oraz dekoracji stołów. Wykorzystywano bukszpany i inne zielone rośliny. Co było najważniejsze? Wyjątkowość dnia więc wyjątkowe nakrycia i bogactwo dań - to nie zmienia się od lat.

Od 5 pokoleń drapią pisanki wielkanocne