Sos do grilla, patenty na majówkę
Nie ważne czy wasi goście lubią karkówkę, kiełbaskę czy szaszłyka, zjedzą wszystko ze smakiem dzięki wyśmienitym sosom! Polacy je uwielbiają, ale odchodzimy od tego, żeby wszystko jeść tylko z keczupem! Mamy dla was kilka wskazówek jak zrobić sos idealny i o czym warto pamiętać przygotowując go do grilla.
Idealny sos do grilla
Podstawą dobrego sosu jest UMAMI. Z języka japońskiego to po prostu smak, niedosłownie to po prostu to coś, co sprawia, że nam smakuje. Często określa się go mianem piątego smaku, który został sklasyfikowany całkiem niedawno. To bardzo delikatny smak, który bardzo trudno opisać, naukowcy wiedzą co pozwala go odczuć. Jest to kilka substancji, które sztucznie producenci dostarczają nam dodając chemicznego glutaminianu. Jak zrobić pyszny sos bez sztucznych dodatków? Skorzystaj z naszych przepisów!
Stoisz w korku jadąc na półwysep? Zobacz, gdzie warto się zatrzymać po drodze
Przepis na najprostszy sos: Tzatziki
Tzatziki to sos rodem z Grecji, bardzo lubiany w Polsce. Jego podstawą jest dobry, gęsty jogurt. Możemy go wykonać na bazie jogurtu greckiego, ale też każdego innego gęstego jogurtu.
Składniki sos tzatziki do grilla:
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2 zielone ogórki gruntowe
- garść świeżego koperku
- łyżeczka soku z cytryny
- mały ząbek czosnku
- czarny pieprz
- sól
Czosnek należy rozdrobnić, koperek drobno pokroić. Następnie wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Można dodać więcej czosnku. Sos najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu. Sos jest lekki i dietetyczny.
Zaskocz gości na grillu: sos rzodkiewkowy
Taki sos przygotujesz nie tylko na majowego grilla, ale będzie smakował całe lato. DO jego przygotowania potrzebujemy świeżych warzyw. Rzodkiewkę trzeba zetrzeć lub rozdrobnić na przykład blenderem.
Przepis na sos do grilla rzodkiewkowy:
- pęczek rzodkiewek
- kilka łyżek majonezu
- tyle samo łyżek gęstego jogurtu
- pieprz i sól
- opcjonalnie świeży szczypiorek
Zetrzeć na tarce rzodkiewki - to najtrudniejsza część wykonania takiego sosu. Gdy przebrniemy już przez to wystarczy połączyć resztę składników. Ilość majonezu zależy od tego jakie rzodkiewki kupimy. Jeżeli będą miały dużo wody, można odsączyć sok, dodać więcej lub mniej majonezu by uzyskać odpowiednią konsystencję.
Prosty sos na grilla na bazie oliwy z oliwek
- 1 objętość musztardy
- 1 objętość miodu płynnego
- 1 objętość przegotowanej wody
- 1 objętość oliwy z oliwek
To baza, którą możemy dodać do mięsa z grilla. Według gustu do takiej mieszanki możemy dodać zblendowane oliwki, kapary, czosnek lub suszone pomidory. Albo: wszystko na raz - zgodnie z naszymi upodobaniami!
Sosy do grilla - nasze patenty!
By zachwycić sosem przygotujcie go wcześniej. Gdy składniki się "przegryzą" sos będzie smaczniejszy. Wyjątkiem jest świeży koperek, który warto dodać tuż przed podaniem. Warzywa im krócej będą pływać w sosie tym będą twardsze. Sos, by był idealny warto włożyć do lodówki. Schłodzony lepiej pobudzi nasze kubki smakowe. Każdym z powyższych pomysłów możecie również doprawić sałatki! Nie muszą być jedynie dodatkiem.
Jak najłatwiej zmieszać sos? Nasz patent jest prosty: Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, dokładnie zamykamy i wystarczy wstrząsnąć. To będzie od nas wymagało największego wysiłku. W domu możemy oczywiście wykorzystać blender do zmieszania, ale jest to całkowicie zbędne. Sos w słoiku łatwo przechować w lodówce, przetransportować, a później po prostu podać w ten sposób na pikniku! Sosy lubią się rozwarstwiać, a wstrząśnięcie słoikiem szybko pozwoli na uzyskanie odpowiedniej konsystencji.