Grand Prix Jarmarku Bożonarodzeniowego 2024. Znamy zwycięzców
Celem Konkursu Grand Prix Jarmarku Bożonarodzeniowego jest wyłonienie najlepszej oferty spośród prezentowanych podczas wydarzenia produktów. Oferty wystawców po raz pierwszy oceniane były w trzech kategoriach:
- Dobry Pomysł,
- Dobry Smakołyk
- i Dobry Smak.
Świece, skrzaty i ozdoby drewniane. Kto zdobył Grand Prix na jarmarku w 2024?
W kategorii Dobry Pomysł komisja konkursowa Grand Prix Jarmarku Bożonarodzeniowego 2024, której przewodził radny Gdańska Piotr Dzik, nagrodę główną, mającą m.in. wymiar finansowy, przyznała manufakturze JUST CANDLES z Malborka - za naturalne świece sojowe w unikalnych aranżacjach prezentowych (stoisko nr 108, znajduje się na ulicy Tkackiej).
Jury postanowiło także przyznać dwa wyróżnienia w tej kategorii, które trafiły do:
- Cyryli Buczek z Gdańska, za ręcznie robione skrzaty (znajdziemy je w Wielkiej Zbrojowni, stoisko nr 23),
- Rafała Nachtygala z Kartuz, za personalizowane rzeźbione ozdoby drewniane (artysta wytwarza je na bieżąco – można obserwować go przy pracy! - stoisko nr 73A, znajduje się przy ulicy Bogusławskiego, przy Katowni).
Najlepsze przekąski są na słodko, czyli kategoria Dobry Smakołyk
W kategorii Dobry Smakołyk, Grand Prix trafiło do firmy ART – ŻYWILLA OKŁA, ALE PIERNIK.PL - za misternie zdobione pierniczki w formie chatki z piernika, które są dziełem sztuki do zjedzenia (stoisko mieści się w Wielkiej Zbrojowni).
Komisja konkursowa przyznała ponadto jedno wyróżnienie w tej kategorii – otrzymała ja Cukiernia Jacek Placek z Gdańska, za świąteczne ciasta i ciasteczka – wyjątkowo smakowite i dostępne także na ciepło - dotyczy np. cynamonek (stoisko znajduje się na Targu Węglowym, przy wejściu do Wielkiej Zbrojowni).
Zupełnie nowa kategoria
W nowej kategorii Dobry Smak, oceniano potrawy zgłoszone do konkursu gastronomicznego. W jury zasiedli: Piotr Dzik, Michał Stężalski - szef kuchni restauracji Tygle Gdańskie, Olga Borkowska - szefowa kuchni z restauracji Masło Maślane oraz przedstawiciel MTG Marcin Dajos.
Grand Prix przyznano LOBSTER GDAŃSK za wyśmienite brioche z krewetkami, przegrzebkami i ośmiorniczkami.Natomiast wyróżnienia otrzymali:
- SEA SIDE Street Food z Mostów za box z owocami morza
- INPEKS z Gdyni za tradycyjny Czeburek
Świąteczna Skarbnica Pomysłów. Odwiedzający też mają głos!
Konkurs Świąteczna Skarbnica Pomysłów ponownie cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród odwiedzających, którzy za pomocą szybkiego zeskanowania kodu QR odsyłającego do ankiety, głosowali na najlepsze prezenty oraz inspiracje prezentowe znajdujące się w gablocie wystawowej w Wielkiej Zbrojowni. Produkty zgłaszali sami wystawcy (udział w konkursie wzięło ok. 40!) - każdy z nich wybrał taki, który jego zdaniem najbardziej przyciągał uwagę i wyróżniał się jako potencjalny prezent – bo w końcu zbliża się Boże Narodzenie!
W wyniku głosowania przyznano dwa wyróżnienia oraz nagrodę główną.
Nagrodę główną za minerał-malachit, traktowany jako amulet symbolizujący sukces i obfitość, otrzymała firma ANAMIR.
Laureatami wyróżnień zostali: firma PAT&ART za komplet wełniany z dodatkiem protein mleka (szalik i czapka) oraz zakładki z ametystu i bursztynu, BIAŁY KOT za poduszkę „Kocia Kamienica”, a także VERICONE za portfel i pas skórzany – co ciekawe, to firma, która podczas ubiegłorocznej, pierwszej edycji Konkursu Świąteczna Skarbnica Pomysłów, zajęła pierwsze miejsce.
Źródło: Gdańsk.pl