Choć obecnie karp króluje na wigilijnych stołach Polaków, to odmianę, którą obecnie spożywamy wyhodowano dopiero w XIX wieku. Tradycyjnie podawany był jako „karp po polsku": w lekko słodkim sosie z tartym pienikiem, piwem, rodzynkami i odrobiną miodu.
Obecnie znany, panierowany i smażony karp został doceniony po wojnie.
Za jego popularyzacją stoi bowiem zaangażowany działacz PZPR, członek KC, ekonomista i minister gospodarki Hilary Minc. Tekę objął już 1 grudnia 1944 roku i sprawował funkcję do 1949 roku, czyli wówczas gdy Polska była w kompletnej ruinie i powoli wstawała z kolan po wojnie. Minc postanowił wykorzystać karpia jako narzędzie propagandy
– czytamy na stronie Historyczne Ciekawostki.
Polecany artykuł:
Karp w województwie pomorski. Gdzie kupimy żywą rybę?
Warto zaznaczyć, że w Polsce sprzedaż żywych karpi w torebkach bez wody uznawana jest za znęcanie się nad zwierzętami.
Żywego karpia kupimy w wielu hodowlach w województwie pomorskim. Najwięcej z nich jest na Kaszubach: powiat kartuski i starogardzki. Sporo punktów sprzedaży znajdziemy również w Trójmieście oraz na Kociewiu. Listę miejscowości wraz z cenami znajdziesz w galerii!
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]