Impreza plenerowa „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina” jest organizowana w Swołowie już od 15 lat i stała się rozpoznawalnym wydarzeniem naszego województwa. Co roku przyciąga kilkanaście tysięcy mieszkańców regionu i turystów zainteresowanych hodowlą gęsi pomorskiej i produktami wytwarzanymi z jej mięsa.
Wszystkich, którzy lubią świętować, są przywiązani i ciekawi tradycji, ceniący dawne obyczaje, zapraszamy na pomorską gęsinę do Swołowa. Kultywowanie i podtrzymywanie pięknych tradycji Pomorza, to najlepsza forma nauki o historii regionu, a poprzez to również patriotyzmu. A w takim wydaniu, to również gwarancja dobrze spędzonego czasu
– zachęca Dawid Gonciarz, kierownik Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.
Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem marszałka województwa pomorskiego Mieczysława Struka.
Polecany artykuł:
Gęsina na różne sposoby
Gęsina w Swołowie to wydarzenie, które niezmiennie upowszechnia tradycję spożywania gęsiny w okolicach dnia św. Marcina, jak również popularyzuje wiedzę na temat prozdrowotnych właściwości produktów z gęsi oraz innych potraw i produktów regionalnych. To okazja by poznać i spróbować potraw i wyrobów z tego mięsa, uczestniczyć w targu produktów wiejskich z okolicy oraz jarmarku rękodzieła. Jak zwykle obecnych będzie około 80 wystawców ze swoimi gęsimi wyrobami, tj. koła gospodyń wiejskich, lokalni hodowcy, rolnicy i gospodarstwa agroturystyczne, przetwórcy, restauratorzy oraz pasjonaci kulinarni. Atrakcją dla odwiedzających będą pokazy kulinarne pomorskich szefów kuchni.
Każdy, kto przyjedzie w tych dniach do Swołowa, będzie mógł degustować i kupić gęsinę w różnych odsłonach kulinarnych: gęsie okrasy, pierogi i kartacze z gęsiną, smalce gęsie, gęsi pieczone, gotowane, smażone, duszone, faszerowane, półgęski wędzone na zimno, galarety, pasztety z gęsi, zupy na gęsinie, buliony oraz mnóstwo potraw z podrobów gęsich, tarty, gęsie burgery, szarpana gęsina z dodatkami i wiele innych.

i