Nori (znane także pod nazwą szkarłatnica delikatna) goszczą w kuchni japońskiej, ale coraz częściej możemy zobaczyć go w polskich sklepach. To różne gatunki jadalnych wodorostów.
Arkusze nori wykorzystywane są do sushi. To w nie owija się ryż i rybę.
Polecany artykuł:
Jak jeść nori?
Nori można wykorzystywać nie tylko do sushi. To dobry składnik do zup czy dodatek do past. Również traktowany może być jako przyprawa do dań.
Zanim zjesz arkusze nori, należy zanurzyć je w bulionie bądź podprażyć na patelni, a następnie rozkruszyć.
Algi nori - dodatek na odchudzanie
Jeżeli myślisz nad zmianą nawyków żywieniowych i poprawą sylwetki, to warto ten japoński składnik wprowadzić do swojego jadłospisu.
Wodorosty zawierają witaminy z grupy B, witaminy A, E, C i K oraz minerały - żelazo, cynk, sód, fosfor, miedź, potas, wapń, magnez i jod. Ponadto algi są bogate w białko.
W nori znajdziemy taurynę - to aminokwas, który jest ważny dla prawidłowej funkcji serca oraz układu krwionośnego i nerwowego.
Dzięki temu, że w algach nori znajdziemy dużo białka i błonnika, to przez dłuższy czas (niż zazwyczaj) nie będziemy odczuwać głodu, ponieważ pomagają utrzymać uczucie sytości. Jod zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
Nori głównie składają się z wody (85 g wody w 100 g). Produkt jest niskokaloryczny - 35 kcal w 100 g. Dzięki temu działa zbawiennie na sylwetkę.
Ponadto wodorosty pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny.
źródło: o2.pl