Biurka, komputery, a tuż obok – kompostownik. Gdyńscy urzędnicy dają przykład

i

Autor: gdynia.pl

Biurka, komputery, a tuż obok – kompostownik. Gdyńscy urzędnicy dają przykład

2021-05-31 11:42

Na piątym piętrze gmachu Urzędu Miasta Gdyni przy ul. 10 lutego, w pobliżu kuchni, stanęła niepozorna konstrukcja z połączonych glinianych donic. To tu - urzędnicy mogą wrzucać ogryzki, obierki i fusy po kawie. Nawóz, który z tego powstanie - będzie można wykorzystać w ogrodzie lub do roślin doniczkowych.

Wszystko po to, aby pożyteczne mikroorganizmy zaczęły pracować i zrobiły z bioodpadów domowy nawóz. Ale bez obaw, odwiedzając magistrat, mieszkańcy nie muszą się obawiać nieprzyjemnych zapachów. Kompostownik ma pokrywkę. No i dobry kompost pachnie świeżą ziemią.

 W ramach kampanii informacyjnej na temat zagospodarowania odpadów organicznych, podczas tegorocznej imprezy „Ogród & Wielka Majówka" w parku Kolibki odbyły się warsztaty z budowy własnego, domowego kompostownika, który jak najbardziej nadaje się do pomieszczeń.

Biurka, komputery, a tuż obok – kompostownik w urzędzie miasta. Gdyńscy urzędnicy dają przykład

i

Autor: gdynia.pl

"Kolejnym elementem wpisującym się w działania edukacyjne jest m.in. ustawienie kompostownika w przestrzeni Wydziału Środowiska Urzędu Miasta Gdyni. Urzędnicy będą mogli wyrzucać do niego odpadki, które inaczej trafiłyby do pojemnika na śmieci bio."

- komentują gdyńscy urzędnicy.

Panuje przekonanie, że kompostowanie to po prostu wyrzucanie odpowiednich odpadów na jeden stos, a resztę natura zrobi sama. Po bardzo długim czasie taka metoda zadziała, ale jeżeli chcemy, aby nasz kompost był naprawdę dobrej jakości i powstawał stosunkowo szybko, powinniśmy trzymać się pewnych zasad:

  • miejsce, które wybieramy na założenie kompostownika, nie powinno być przypadkowe – najlepiej, żeby było osłonięte od słońca i wiatru, żeby jego zawartość nie przesychała;

  • na początek warto wsypać do środka gotowy kompost lub ziemię ogrodową zakupioną w sklepie – przyśpieszy to procesy rozkładu w nowym kompostowniku;

  • zawartość układamy w warstwach (nieprzekraczających razem 1,5 metra wysokości), na „otwartej glebie” – pod spodem nie może być np. betonu czy kostki. Na wierzchu układa się nowe warstwy odpadków z domu i ogrodu. Całość najlepiej zabezpieczyć pokrywą, aby zawartość nie zamokła od deszczu lub śniegu;

  • kolejne warstwy warto przesypywać żyzną ziemią dla usprawnienia procesu rozkładu;

  • pamiętaj, że kompost powinno się przemieszać, średnio co 2-3 tygodnie – bez tego szybko utraci on swoją wysoką temperaturę, która sprzyja procesom rozkładu. Jeżeli nie możemy przerzucić całej zawartości, warto chociaż wzruszyć pryzmę widłami, a w przypadku małego, domowego kompostownika - łopatką;

  • gotowy kompost powinien być czarny lub ciemnobrązowy, pulchny, a jego temperatura nie może być wyższa niż temparatura otoczenia (oznaczałoby to, że w środku cały czas zachodzą procesy fermentacyjne), zapachem powinien przypominać świeżą ziemię.

Sama konstrukcja kompostownika jest raczej prosta. Jej wybór zależy od tego, jakiej wielkości ma być pojemnik i czy chcemy wykonać go samodzielnie z dostępnych materiałów, czy też zakupić gotowy produkt w sklepie.

Protesty samochodowe Gdańsk-Gdynia