![Najlepsze zapiekanki świata [GALERIA]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-7UZX-vxCR-sdbL_najlepsze-zapiekanki-swiata-galeria-664x0-nocrop.jpg)
Najlepsze zapiekanki świata [GALERIA]
Źródło: Pixabay.com

1. Pastel de choclo - Chile
Według ocen użytkowników najlepszą zapiekanką na świecie jest Pastel de choclo z Chille. Pastel de choclo skłąda się z mielonej wołowiny, kurczaka, czarnych oliwek, cebuli, jajek na twardo i ciasta ze świeżo zmielonej kukurydzy zwanej choclo.
Źródło: Pixabay.com

2. Escondidinho - Brazylia
Tradycyjna zapiekanka z Brazylii. Do jej przygotowania można wykorzystać wołowinę, kurczaka, rybę, wieprzowinę czy krewetki. Tradycyjnie zapiekanka podawana jest z suszonego i solonego mięsa i puree ziemniaczanym.
Źródło: Pixabay.com

3. Parmigiana alla napoletana - Włochy
Zapiekanka z bakłażanem. Cieszy się dużą popularnością nie tylko we Włoszech. Składa się z bakłażanów, oliwy z oliwek, cebuli, bazylii, pomidorów, mozzarelli lub sera fior di latte i tartego Parmigiano-Reggiano.
Źródło: Pixabay.com

4. Giouvetsi - Grecja
Klasyczna grecka zapiekanka, która jest połączeniem makaronu i duszonego mięsa w pomidorach. Danie przygotowuje się w jednym garnku. Zazwyczaj wykorzystuje się do tego dania cielęcinę.
Źródło: Pixabay.com

5. Lasagne alla parmigiana - Włochy
Tradycyjne włoskie danie, które wywodzi się z Emilia-Romania. To mix makaronu lasagne i parmigiany z bakłażana. Składa się z bakłażanów, pomidorów, czosnku, mozzarelli, bazylii, oliwy z oliwek, tartego sera, czarnego pieprzu i soli.
Źródło: Pixabay.com

6. Parmigiana - Włochy
Danie z południowych Włoch. Zapiekanka warzywna, tradycyjnie przygotowywana ze smażonych lub grillowanych plastrów bakłażana przekładanych sosem pomidorowym o smaku bazylii i posypanych jednym lub kilkoma rodzajami sera np. mozzarella.
Źródło: Pixabay.com

7. Gratin Dauphinois - Francja
Francuskie, pikatne danie, które składa się z cienko pokrojonych ziemniaków, crème fraîche i masła pieczonych w płytkim glinianym naczyniu do gotowania.
Źródło: Pixabay.com

8. Pastitsio - Grecja
Można powiedzieć, że to grecka wersja lasagne. Lepki, rurkowaty makaron w sosie, który składa się z pomidorów i mielonego mięsa jagnięcego. Ponadto danie polane jest sosem beszamelowym i posypane tartym serem kefalotyri lub kasseri.
Źródło: Pixabay.com

9. Pastelón - Puerto Rico
Podstawa kuchni Puerto Rico. Zapiekanka składa się z pokrojonych w plastry lub rozgniecionych bananów, które następnie są przekładane mielonym mięsem - obfity gulasz przygotowany z połączenia mielonego mięsa i sosu pomidorowego. Danie posypuje się tartym serem lub zieloną fasolką.
Źródło: Pixabay.com

10. Moussaka - Grecja
Pieczona zapiekanka, która składa się z mielonego mięsa jagnięcego i wartw pokrojonego bakłażana, pokryta grubą warstwą sosu beszamelowego, który w trakcie pieczenia robi się złocisty i chrupiący. Jagnięcina jest czasami zastępowana wołowiną, a bakłażany cukinią lub ziemniakami.
Źródło: Pixabay.com

27. Babka ziemniaczana - Polska
W rankingu najlepszych zapiekanek świata pojawiły się także polskie dania. Na 27. miejscu uplosowała się Babka ziemniaczana. To babka z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny, pikantnie przyprawionych i zapieczonych w piecu lub piekarniku na złocisto-brązowy kolor.
Źródło: Pixabay.com
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...