Żętyca

Żętyca

Żętyca to serwatka z mleka owczego ściętego podpuszczką. Ma bardzo ostry smak.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Suszony twaróg

Suszony twaróg

Suszony twaróg? Okazuje się, że był on bardzo popularny w szlacheckich dworach, bo tam właśnie był on wytwarzany.  Gieno Mientkiewicz, znawca polskich serów zagrodowych, podkreśla, że ''pierwsze kęsy są niepozorne, kolejne wciągające. Nie wiedzieć kiedy ser znika. Jest twardy, więc się go łupie. Kwaśna nuta przebijająca się ponad słoność i słodkość powoduje, że nasze ślinianki pracują jak na akord, wciąż domagają się jeszcze i jeszcze''.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Tatarak w cukrze

Tatarak w cukrze

W czasach baroku taki deser był ogromnym hitem. Aby go przygotować potrzeba było czasu, bo należało go gotować wielokrotnie. Kandyzowany tatarak ma przypominać kandyzowany imbir, jednak mniej od niego ostry. Łączył gorycz ze słodyczą.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Kożuch z mleka

Kożuch z mleka

Dla niektórych zmora z dzieciństwa, inni nie wyobrażają sobie bez niego gorącego mleka. Są też tacy, którzy smarowali nim pieczywa i posypywali cukrem. Dacie wiarę?

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Kiszone rydze

Kiszone rydze

Polacy kisili nie tylko kapustę i ogórki, ale także grzyby. Były bardzo popularne w XIX wieku.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Powrót
Najdziwniejsze dania polskiej kuchni. Wzdrygniesz się na samą myśl!
Najdziwniejsze dania polskiej kuchni. Wzdrygniesz się na samą myśl!
Najdziwniejsze dania polskiej kuchni. Wzdrygniesz się na samą myśl!
Najdziwniejsze dania polskiej kuchni. Wzdrygniesz się na samą myśl!
Najdziwniejsze dania polskiej kuchni. Wzdrygniesz się na samą myśl!
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email