
Jesienne potrawy

Jesienne potrawy
Krem z dyni z imbirem i mlekiem kokosowym:
Składniki: dynia piżmowa lub hokkaido, cebula, czosnek, imbir, bulion warzywny, mleko kokosowe, olej, sól, pieprz, opcjonalnie: pestki dyni, grzanki.
Przygotowanie: Dynię, cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć. Dodać imbir, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zblendować, dodać mleko kokosowe, doprawić. Podawać z pestkami dyni i grzankami.
Zupa krem z pieczonych buraków z jabłkiem i chrzanem:
Składniki: buraki, jabłka, cebula, czosnek, bulion warzywny, chrzan tarty, ocet balsamiczny, oliwa, sól, pieprz, opcjonalnie: jogurt naturalny, orzechy włoskie.
Przygotowanie: Buraki i jabłka upiec. Cebulę i czosnek podsmażyć. Wszystkie składniki zblendować z bulionem, dodać chrzan, ocet balsamiczny, doprawić. Podawać z jogurtem i orzechami.
Zupa grzybowa z kaszą jęczmienną:
Składniki: grzyby leśne (np. borowiki, podgrzybki), cebula, marchew, seler, pietruszka, kasza jęczmienna, bulion warzywny lub mięsny, olej, masło, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki.
Przygotowanie: Grzyby oczyścić i pokroić. Warzywa pokroić i podsmażyć. Dodać grzyby, kaszę, zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Podawać z natką pietruszki.

Jesienne potrawy
Risotto z dynią, szałwią i parmezanem:
Składniki: ryż arborio, dynia, cebula, bulion warzywny, białe wino, szałwia, parmezan, masło, oliwa, sól, pieprz.
Przygotowanie: Dynię pokroić i upiec. Cebulę podsmażyć, dodać ryż i chwilę smażyć. Zalać winem, odparować. Dodawać stopniowo bulion, mieszając. Dodać dynię, szałwię, parmezan, masło, doprawić.
Pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną:
Składniki: kaczka, jabłka, żurawina suszona, majeranek, sól, pieprz.
Przygotowanie: Kaczkę natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka pokroić, wymieszać z żurawiną i włożyć do kaczki. Piec w piekarniku do miękkości.
Kotlety z kaszy gryczanej i grzybów:
Składniki: kasza gryczana, grzyby leśne lub pieczarki, cebula, jajko, bułka tarta, olej, sól, pieprz, majeranek.
Przygotowanie: Kaszę ugotować. Grzyby i cebulę podsmażyć. Wszystkie składniki wymieszać, uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.

Jesienne potrawy
Szarlotka z jabłek z cynamonem i kruszonką:
Składniki: jabłka, mąka, masło, cukier, cynamon, jajko, proszek do pieczenia.
Przygotowanie: Zagnieść ciasto kruche, schłodzić. Jabłka obrać, pokroić i wymieszać z cynamonem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszkę, nałożyć jabłka, posypać kruszonką i piec.
Ciasto dyniowe z orzechami włoskimi i polewą karmelową:
Składniki: dynia, mąka, cukier, olej, jajka, orzechy włoskie, cynamon, imbir, proszek do pieczenia, soda oczyszczona.
Przygotowanie: Dynię zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać i piec. Polać polewą karmelową.

Jesienne potrawy
Gruszki duszone w czerwonym winie z przyprawami:
Składniki: gruszki, czerwone wino, cukier, cynamon, goździki, skórka pomarańczowa.
Przygotowanie: Gruszki obrać, włożyć do garnka, zalać winem, dodać cukier i przyprawy. Dusić do miękkości.