Jesienne potrawy

Jesienne potrawy

Autor: Pixabay.com
Jesienne potrawy

Jesienne potrawy

Krem z dyni z imbirem i mlekiem kokosowym:

Składniki: dynia piżmowa lub hokkaido, cebula, czosnek, imbir, bulion warzywny, mleko kokosowe, olej, sól, pieprz, opcjonalnie: pestki dyni, grzanki.

Przygotowanie: Dynię, cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć. Dodać imbir, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zblendować, dodać mleko kokosowe, doprawić. Podawać z pestkami dyni i grzankami.

Zupa krem z pieczonych buraków z jabłkiem i chrzanem:

Składniki: buraki, jabłka, cebula, czosnek, bulion warzywny, chrzan tarty, ocet balsamiczny, oliwa, sól, pieprz, opcjonalnie: jogurt naturalny, orzechy włoskie.

Przygotowanie: Buraki i jabłka upiec. Cebulę i czosnek podsmażyć. Wszystkie składniki zblendować z bulionem, dodać chrzan, ocet balsamiczny, doprawić. Podawać z jogurtem i orzechami.

Zupa grzybowa z kaszą jęczmienną:

Składniki: grzyby leśne (np. borowiki, podgrzybki), cebula, marchew, seler, pietruszka, kasza jęczmienna, bulion warzywny lub mięsny, olej, masło, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki.

Przygotowanie: Grzyby oczyścić i pokroić. Warzywa pokroić i podsmażyć. Dodać grzyby, kaszę, zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Podawać z natką pietruszki.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Jesienne potrawy

Jesienne potrawy

Risotto z dynią, szałwią i parmezanem:

Składniki: ryż arborio, dynia, cebula, bulion warzywny, białe wino, szałwia, parmezan, masło, oliwa, sól, pieprz.

Przygotowanie: Dynię pokroić i upiec. Cebulę podsmażyć, dodać ryż i chwilę smażyć. Zalać winem, odparować. Dodawać stopniowo bulion, mieszając. Dodać dynię, szałwię, parmezan, masło, doprawić.

Pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną:

Składniki: kaczka, jabłka, żurawina suszona, majeranek, sól, pieprz.

Przygotowanie: Kaczkę natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka pokroić, wymieszać z żurawiną i włożyć do kaczki. Piec w piekarniku do miękkości.

Kotlety z kaszy gryczanej i grzybów:

Składniki: kasza gryczana, grzyby leśne lub pieczarki, cebula, jajko, bułka tarta, olej, sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie: Kaszę ugotować. Grzyby i cebulę podsmażyć. Wszystkie składniki wymieszać, uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Jesienne potrawy

Jesienne potrawy

Szarlotka z jabłek z cynamonem i kruszonką:

Składniki: jabłka, mąka, masło, cukier, cynamon, jajko, proszek do pieczenia.

Przygotowanie: Zagnieść ciasto kruche, schłodzić. Jabłka obrać, pokroić i wymieszać z cynamonem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszkę, nałożyć jabłka, posypać kruszonką i piec.

Ciasto dyniowe z orzechami włoskimi i polewą karmelową:

Składniki: dynia, mąka, cukier, olej, jajka, orzechy włoskie, cynamon, imbir, proszek do pieczenia, soda oczyszczona.

Przygotowanie: Dynię zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać i piec. Polać polewą karmelową.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Jesienne potrawy

Jesienne potrawy

Gruszki duszone w czerwonym winie z przyprawami:

Składniki: gruszki, czerwone wino, cukier, cynamon, goździki, skórka pomarańczowa.

Przygotowanie: Gruszki obrać, włożyć do garnka, zalać winem, dodać cukier i przyprawy. Dusić do miękkości.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Powrót
Jesienne potrawy
Jesienne potrawy
Jesienne potrawy
Jesienne potrawy
Jesienne potrawy
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email