Jak nie marnować jedzenia? Oto nasze patenty!

Jak nie marnować jedzenia? Oto nasze patenty!

Autor: Pixabay.com
1. Planuj rozsądne zakupy i posiłki

1. Planuj rozsądne zakupy i posiłki

To najważniejsza zasada dotycząca żywności. Zaplanuj posiłki np. na kilka dni, a w konsekwencji - listę produktów, które kupisz w sklepie. Trzymaj się listy, a na pewno zakupione jedzenie nie trafi do kosza.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
2. Nie idź na zakupy, kiedy jesteś głodny

2. Nie idź na zakupy, kiedy jesteś głodny

Brzmi absurdalnie, ale wcale takie nie jest. Kiedy jesteś głodny na zakupach, to kupisz w supermarkecie więcej jedzenia niż potrzebujesz. Dotyczy to nie tylko żywności, ale innych produktów. Kiedy jesteśmy głodni, nasz żołądek uwalnia hormon grelina, który działa na korę przedczołową brzuszno-przyśrodkową odpowiedzialnej i w efekcie wpływa na procesy związane z nagrodą i motywacją.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
3. Odpowiednie przechowywanie żywności

3. Odpowiednie przechowywanie żywności

To także bardzo ważna zasada dotycząca bezpieczeństwa żywności. Produkty zbożowe (płatki, kasze, mąki, ryż i makarony) muszą być trzymane w zamkniętych pojemnikach. Otwarte opakowanie tych produktów może zostać "zaatakowane" przez mole spożywcze. Mąka powinna być przechowywana w szklanych czy ceramicznych pojemnikach lub workach płóciennych. Pojemniki nie mogą być całkowicie szczelne, bo produkt może się zaparzyć i w konsekwencji zepsuć. Przypraw nie trzymaj w torebkach, bo mogą stracić szybko swój aromat. Zastąp fabryczne opakowania hermetycznymi pojemnikami. Podobnie jest z kawą czy herbatą.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
4. Nie trzymaj tych warzyw i owoców w lodówce

4. Nie trzymaj tych warzyw i owoców w lodówce

Nie trzymaj wymienionych owoców i warzyw w lodówce, bo niższa temperatura wpływa niekorzystnie na ich smak. Lepiej przechowywaj je w temperaturze pokojowej: mango, cytrusy, papaja, awokado, banany, brzoskwinie, pomidory, buraki, ziemniaki, cebula, ogórki. Nowe lodówki mają specjalne szuflady, gdzie można trzymać warzywa i owoce.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
5. Najpierw jedz żywność z najkrótszym terminem przydatności

5. Najpierw jedz żywność z najkrótszym terminem przydatności

Termin przydatności i data minimalnej trwałości to dwa różne pojęcia. Np. jeśli na opakowaniu napisane jest "najlepiej spożyć przed" i data, to oznacza, że do tego czasu żwyność zachowuje swoje najlepsze właściwości. Natomiast, kiedy widzimy napis "należy spożyć do" i data", to termin graniczny dla produktów, które szybko się psują np. nabiał.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
6. Różne sposoby przetwarzania produktów

6. Różne sposoby przetwarzania produktów

Nawet jeśli owoce i warzywa są trochę "podeschnięte" to i tak można je wykorzystać. Jak? Na przykład przygotowując sałatki, zupy warzywne czy konfitury. Jeżeli zostały Ci wędliny, ser, pomidory i inne warzywa, to zrób z nich sałatkę czy zapiekankę.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
7. Mrożenie produktów

7. Mrożenie produktów

Jeśli wiesz, że nie dasz rady zjeść wszystkich produktów, to je zamroź. Możesz tak zrobić np. z chlebem.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
8. Nie zjesz wszystkiego? Podziel się z potrzebującymi

8. Nie zjesz wszystkiego? Podziel się z potrzebującymi

Jeśli wiesz, że nie dasz rady zjeść wszystkiego, to podziel się żywnością z osobami potrzebującymi. W Polsce coraz większą popularnością cieszą się społeczne lodówki szczególnie w okresie świątecznym, kiedy przygotowujemy dużą liczbę dań. Przynieś produkty, które sam mógłbyś zjeść. Nie wkładaj do społecznej lodówki starego i zepsutego jedzenia. Wyroby własne muszą być szczelnie zapakowane z opisem potrawy (zupy, ciasta…) i datą przygotowania. Natomiast produkty powinny być zapakowane w oryginalnych opakowaniach lub w pojemnikach. W społecznej lodówce możesz zostawić artykuły spożywcze, które przekroczyły datę minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed…), ale nie przekroczyły daty przydatności do spożycia (należy spożyć do…).
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
9. Nie wyrzucaj do kosza czerstwego chleba

9. Nie wyrzucaj do kosza czerstwego chleba

Kiedy chleb staje się czerstwy, to trafia na śmietnik. To błąd! Takie pieczywo może nam posłużyć do przygotowania zapiekanki czy grzanek na słodko lub słono. To jednak nie koniec zastosowania czerstwego chleba. Możesz go wysuszyć i zrobić z niego... bułkę tartą.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Powrót
Jak nie marnować jedzenia? Oto nasze patenty!
1. Planuj rozsądne zakupy i posiłki
2. Nie idź na zakupy, kiedy jesteś głodny
3. Odpowiednie przechowywanie żywności
4. Nie trzymaj tych warzyw i owoców w lodówce
5. Najpierw jedz żywność z najkrótszym terminem przydatności
6. Różne sposoby przetwarzania produktów
7. Mrożenie produktów
8. Nie zjesz wszystkiego? Podziel się z potrzebującymi
9. Nie wyrzucaj do kosza czerstwego chleba
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email